Regija
0

Optuženik u slučaju "Selotejp" tvrdi da je pomagao Srbima

FENA
I šestooptuženi za ratne zločine nad osječkim Srbima, Tihomir Valentić, ustvrdio je na zagrebačkom Županijskom sudu da nije sudjelovao u ratnim ubojstvima civila, rekavši da je čak i pomagao svojim sugrađanima srpske nacionalnosti.

"Nisam sudjelovao u zločinima koji mi se stavljaju na teret niti sam za njih znao", kazao je Valentić, ističući da je tijekom rata više puta pomagao Srbima iz Sarvaša smještenima u osječkom Studentskom centru.

Odbacivši sve optužbe tužiteljstva koje ga povezuje s ubojstvima civila na obali Drave Valentić je rekao da je sa svojom postrojbom od studenog 1991. bio na prvoj crti bojišnice te da nije vodio računa o zbivanjima u pozadini.

Kao i petooptuženi Kontić kazao je da u vrijeme rata nije osobno poznavao Branimira Glavaša, iako je kao i svi u Osijeku znao o kome je riječ. "Čuo sam za njega, ali nikada nismo progovorili niti jedne riječi", rekao je Valentić.

Ni s drugim optuženicima nije bio u prijateljskim odnosima, a dobro je poznavao jedino Gordanu Getoš Magdić, koja je supruga njegova bratića. No, tvrdi kako ne zna da je ona u vrijeme navedeno u optužnici bila u vojsci.

Odgovarajući na optužbe o zlostavljanju osječkog Srbina Radoslava Ratkovića, koji je preživio egzekuciju na obali Drave i postao jedan od glavnih svjedoka optužbe, Valentić je rekao da tada nije znao da je Ratković stradao.

"Ratkovića nisam poznavao, niti sam znao da je stradao. Ipak teško mi je što mi se to stavlja na teret jer on je moj sugrađanin", rekao je Valentić.

Suđenje Branimiru Glavaši i ostalima u slučajevima "garaža" i "selotejp" nastavit će se sutra kada se očekuje iznošenje obrane posljednjeg optuženika Zdravka Dragića.