{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optuženi se ne osjećaju krivima

F
3.2.2010. u 10:23
0
1
Optuženi se ne osjećaju krivima
0
Optuženi se ne osjećaju krivima
Foto: Index.hr
Uz izuzetno jake mjere osiguranja i nezapamćen medijski interes jutros je počelo suđenje šesteročlanoj zločinačkoj skupini optuženoj za ubistvo suvlasnika hrvatskog sedmičnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića likvidiranih 23. oktobra 2008. u središtu Zagreba. Na početku suđenja, sva četvroica koja su dotupna hrvatskom pravosuđu, izjasnila su se da se ne osjećaju krivim.
Za podmetanje eksploziva pored Pukanićeva automobila USKOK je optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića, koje tereti za "ubojstva iz koristoljublja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje za počinjenje kaznenih djela".

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul raspravu je započelo nešto iza 9 sati, nakon što su u veliku dvoranu zagrebačkog Županijskog suda na Zrinjevcu ušli novinari, snimatelji, fotoreporteri i publika, a potom u pratnji pravosudne policije i četvorica optuženika dostupna hrvatskom pravosuđu.

Na optuženičkoj klupi, naime, nema Gudurića, koji se nakon više od godinu dana bijega u ponedjeljak navečer predao policiji u Banja Luci i Milovanovića, pritvorenog u Beogradu. Tamo bi mu se zbog istog zločina trebalo suditi zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem ubojstva Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za "Pukanićevu glavu", prema tvrdnjama tužiteljstva, platio čak 1,5 miliona eura.

U velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda svaki od dovedene četvorice optuženika sjedi između dvojice pravosudnih policajaca, a mjere osiguranja najbolje opisuje podatak da su publika i novinari, iz tridesetak akreditiranih medijskih kuća, prije ulaska u sudnicu morali proći čak tri sigurnosne provjere.

Za ulaz u sudnicu ili njeno predvorje, u kojem raspravu prati dio medija, osiguran je poseban ulaz iz Amruševe ulice. Niko ko uđe u sudnicu iz nje ne može izaći do prve pauze ili prekida suđenja.

Prije početka glavne rasprave na sudu je uključen uređaj za ometanje signala mobilnih telefona, a iako promet okolnim ulicama nije u potpunosti blokiran parkiranje automobila oko zgrade suda nije dozvoljeno. Tek je sucima i sudskim službenicima ostavljanje vozila na službenom parkiralištu omogućeno uz rigorozne preglede policijskih pirotehničara.

Zbog velikog sigurnosnog rizika posebna policijska zaštita dodijeljena je predsjednici sudskog vijeća Ivani Kršul, zapamćenoj po presudi u tzv. Velikom maestru, te USKOK-ovom tužitelju Slobodanu Šašiću, autoru optužnice podignute nakon čak godinu dana tajne istrage.

Prema tvrdnjama medija optužnica protiv Pukanićevih egzekutora "pojačana" je iskazom krunskog svjedoka koji je sudjelovao u pripremi ubistva, ali se naknadno nagodio s USKOK-om i odlučio svjedočiti protiv drugih optuženika.

Neposredno prije zaključenja istrage, sredinom oktobra prošle godine, na Županijskom je sudu svjedočio i crnogorski poduzetnik Ratko Knežević koji za Pukanićevo ubistvo odgovornim smatra svog kuma, crnogorskog premijera Milu Đukanovića i "njegov" duhanski kartel.

Prije okončanja postupka i donošenja presude u sudnici će se, uz iskaze brojnih svjedoka i vještaka, morati preslušati i sati tajno snimljenih telefonskih razgovora čiji su transkripti uvršteni u spis koji ukupno broji više od 6.700 stranica.

Iako je riječ o tzv. uskočkom predmetu suđenje će se voditi po starom Zakonu o kaznenom postupku jer je istraga počela prije stupanja na snagu odredbi novog Zakona.

U nastavku suđenje četvorica dostupnih optuženika trebala bi se izjasniti o USKOK-ovoj optužnici, odnosno kazati jesu li je razumjeli i osjećaju li se krivima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: