Afera Maestro
0

Optuženi potpredsjednik HFP-a tuži Hrvatsku

FENA
Braniteljica bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Roberta Peše podnijela je Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tužbu protiv Hrvatske smatrajući da su njezinom branjeniku, koji je kao optuženik iz slučaja Maestro više od 15 mjeseci u pritvoru, prekršena ljudska prava.

Nakon učestalih neuspješnih žalbi Vrhovnom sudu i ustavnih tužbi zagrebački advokat Višnja Drenški Lasan odlučila je podnijeti tužbu sudu u Strasbourgu tvrdeći da je Peša nezakonito u pritvoru te da je u njegovom slučaju prekršena Konvencija o ljudskim pravima.

U tužbi se od suda traži da utvrdi da je Hrvatska prekršila više odredbi te Konvencije te da se njezinog branjenika, osumnječenom za zloupotrebu položaja i ovlasti i primanje mita, pusti na slobodu.

Advokat tvrdi da se prema 43-godišnjem Peši u zagrebačkom zatvoru u Remetincu postupa nečovječno i ponižavajuće i da je smješten u neprimjerenim uslovima. Nadalje tvrdi da je pritvoren zbog politike i da mu se krši pravo na pošteno suđenje te da u hrvatskom pravosuđu ne postoje pravni lijekovi koji bi ga zaštitili.

Kako je riječ o tzv. pritvorskom predmetu advokat očekuje da će sud u Strasbourgu što hitnije riješiti njezinu tužbu.

Osumnjičeni za korupciju u HFP-u uhapšeni su u akciji Maestro sredinom ljuna prošle godine, a u februaru ove godine USKOK je protiv tri bivša potpredsjednika Fonda i još sedam osoba podigao optužnicu.

Sedmero optuženih je i pritvoreno, no u julu je Ustavni sud usvojio tužbu Mladena Jandričeka i pustio ga iz pritvora, a prošle sedmice na slobodi su mu se pridružili optuženi advokati Asja Piplović i Juraj Parazajder. Njih je iz pritvora pustio Vrhovni sud koji bi krajem ove sedmice trebao odlučivati i o žalbi jedan od optuženih potpredsjednika Fonda Ivana Gotovca.