Ratni zločini
32

Optuženi Hashim Thaci danas pred sudom u Hagu, tražio saslušanje prije utorka

SRNA/Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Kosova u ostavci Hashim Thaci i bivši pripadnik Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići, optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, danas će se prvi put pojaviti pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu.

Thači je uhapšen 5. novembra i prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća u Hagu. Prethodno je podnio ostavku na funkciju predsjednika Kosova.

Prvo Thacijevo pristupanje sudu bit će održano na javnoj sjednici na kojoj će sudija za prethodni postupak provjeriti da li su ispoštovana prava optuženog, pojasnili su iz Suda i dodali da će suđenje biti moguće pratiti online.

Krasnići je uhapšen 4. novembra u Prištini, a zatim prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća u Hagu.

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu tereti bivšeg političkog lidera Kosova Hashima Thacija i njegove nekadašnje bliske saradnike Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija da su počinili ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja, surovog postupanja, mučenja i ubistva.

Optužnica ih tereti da su zločine protiv čovječnosti, kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci osoba i progoni, vršili od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U optužnici je navedeno da su pripadnici OVK na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kuksu i Cahanu u sjevernoj Albaniji izvršili krivična djela iz optužnice nad stotinama civila i osoba koje nisu učestvovale u neprijateljstvima.

Potvrđena optužnica navodi da su Thaci, Veselji, Seljimi i Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična djela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se smatralo da su protivnici OVK.

Sudija za prethodni postupak specijalizovanih vijeća Kosova potvrdio je optužnicu protiv Thacija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija 26. oktobra, a u skladu s pravilom 88 (2) Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim vijećima Kosova nije u tom trenutku objelodanjena.

"Sada je objavljena redigovana verzija potvrđene optužnice", saopšteno je iz Specijalizovanog suda za Kosovo iz Haga.