Zagreb
0

Oproštaj od kipara Dušana Džamonje

FENA
Članovi obitelji, rodbina, prijatelji, poštovatelji, predstavnici državnog vrha, kulturni i javni djelatnici oprostili su se danas na zagrebačkom Krematoriju od Duška Džamonje, umjetnika koji je svojim skulptorskim i drugim ostvarenjima obilježio drugu polovicu 20. stoljeća u hrvatskoj, europskoj i svjetskoj umjetnosti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da je Džamonja ostavio nezaobilazan trag u hrvatskoj umjetnosti, dodavši kako je Džamonja bio zagrebački đak te da je posljednje razdoblje svoga života proveo u Zagrebu, javila je Hina.

Predsjednik Matice hrvatske povjesničar umjetnosti Igor Zidić naglasio je kako je bio Džamonja veliki umjetnik, važan sugovornik, vrhunski majstor, kipar, crtač i graditelj.

"Mi koji smo bili svjedoci njegova života i djela ne smijemo dopustiti da nakon odlaska velikoga umjetnika njegovo djelo počne kopniti. Iako je bio zakinut samo zbog toga što ga njegova mala zemlja logistički nije mogla slijediti, njegova djela i dalje će živjeti među nama", dodao je Zidić.

U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od Džamonje se oprostio predsjednik Milan Moguš, rekavši da je nakon smrti velikoga umjetnika ostala velika praznina u HAZU-u.

Na kraju se od Džamonje dirljivim riječima oprostio dugogodišnji prijatelj glumac Josip Bobi Marotti, rekavši kako je svaki susret s Džamonjom i zajedničkim prijateljima doživljavao kao svečanost. Nestala je radost tih druženja, a ostala je tuga nakon odlaska velikoga prijatelja, koji će ostati u mislima i srcima svih koji su ga poznavali, rekao je Marotti, citirajući Lorkine stihove: "Kad umrem, ostavite balkon otvoren...."

Džamonja je rođen 1928. u Strumici u Makedoniji; 1951. diplomirao je na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a 1954. je priredio prvu samostalnu izložbu. Godine 1960. nastupio je na Venecijanskom biennalu, što je snažno odjeknulo u svjetskoj umjetnosti.

U početku 70-ih gradi kuću, studio i park skulptura u Vrsaru. Potkraj 90-ih priredio je izložbu u Parizu na glasovitu Palace Vendomeu s 20-ak monumentalnih skulptura, a prošle godine u listopadu i studenom priređena je njegova posljednja i najiscrpnija retrospektiva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Dušan Džamonja umro je u Zagrebu 14. siječnja, dva dana prije 81. rođendana.