Ivo Josipović
0

"Opozicija ne stoji iza nereda u Zagrebu"

SRNA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao da nema podataka da su iza jučerašnjih huliganskih napada na policiju u Zagrebu stajale neke opozicione stranke kako to tvrde iz hrvatske Vlade. "Ne vjerujem da je iko finansirao huligane, ja bar za to ne znam", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu i dodao da su neke desne stranke pomagale dolazak demonstranata iz nekih krajeva, što je, kako kaže, dio politike.

On je rekao da su na jučerašnjem protestnom skupu hrvatskih boraca na Trgu bana Jelačića čule poruke sa kojima se lično ne slaže, poput tjeranja srpske nacionalne manjine iz Vukovara i sličnih, ali da su neke poruke koje se odnose na teško privredno stanje, težak život ljudi, i dignitet proteklog rata, bile takve da su ih apsolutno svi u politici morali čuti, posebno Vlada.

Josipović je ocijenio da je grupa nasilnika juče došla na protest s ciljem izazivanja nereda, dok su "prave demonstrante" činili borci i ostali građani koji su protestom legitimno izražavali svoje nezadovoljstvo.

Odgovarajući na pitanje da je potrebno što prije raspisati parlamentarne izbore, Josipović je rekao da pozicija predsjednika Hrvatske po Ustavu nije ta da poziva na parlamentarne izbore, ali ni da im se opire. 

"Stvar je u prvom redu na opoziciji da eventualno bude na čelu pokreta za raspisivanjem ranijih izbora. Predsjednik Republike nije vođa opozicije", rekao je Josipović.

Zagrebačka policija saopštila je da je od 65 privedenih osoba tokom jučerašnjih nemira 13 pušteno, dok su 52 zadržane. 

Protiv 36 demonstranata slijedi krivična prijava, a protiv 16 prekršajna, a kako navode iz policije riječ je o osobama koje su od ranije poznate policiji, odnosno o huliganima sa sportskih terena kojima su se pridružili i demonstranti organizovani preko fejsbuka.
U jučerašnjim antivladinim protestima povrijeđeno je 30 policajaca i 20 huligana, od kojih dvojica teže.