Crna gora
0

Opozicija: Najava izbora je nemoć vlasti

FENA
Najavu crnogorskog premijera Mila Đukanovića da bi vanredni parlamentarni izbori mogli biti održani na proljeće naredne godine dio crnogorske opozicije tumači kao priznanje nemoći vlasti.

Đukanović, koji je lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), potvrdio je u petak da se u toj stranci razgovara o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora na proljeće naredne godine.

Kao najveći zagovornik vanrednih izbora na proljeće 2009. godine mediji označavaju potpredsjednik DPS-a Svetozara Marovića.

Đukanović je mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora obrazložio potrebom posvećenosti i koncentracije na realizaciji obaveza zemlje koja je podnijela zahtjev za status kandidata za članstvo u EU i obaveza koje proističu kao posljedica globalne ekonomske krize.

On nije želio da kaže i na kojoj će funkciji biti ukoliko DPS ponovo pobijedi.

Dok predsjednik Narodne stranke Predrag Popović smatra da ni vanredni ni redovni parlamentarni izbori ne idu na ruku opoziciji, lider Liberalne partije Miodrag Živković kaže da se ta partija sprema za kampanju, jer se s DPS-om, koji vlada već 20 godina, izbori mogu dogoditi uvijek kada oni to žele.

I dok poznavaoci političkih prilika tvrde da vladajućoj koaliciji ide naruku neorgaizirana opozicija čije dvije važne političke grupacije - Srpska narodna stranka i Pokret za promjene imaju velike bankarske dugove i unutarpartijska prestrojavanja, lider PzP-a Nebojša Međević kaže da je očigledno da su vlasti vanredni izbori neophodni. Medojević smatra da bi opozicija trebalo da djeluje jedinstveno prema vladajućoj koaliciji i da se dogovori oko uslova u kojima bi vanredni parlamentarni izbori bili održani.

Lider PzP-a je najavio dogovor sa kolegama iz opozicije oko, kako je rekao, principijelnih zajedničkih stavova i dodao da je interes opozicije da izbori budu što demokratskiji, fer i pošteni.

On je podsjetio da je do prije šest mjeseci vlast tvrdila da će ekonomska kriza obići Crnu Goru i da je ekonomsko stanje u zemlji odlično, dodavši da naknadno najavljivanje vanrednih izbora za naredno proljeće pokazuje kolika panika vlada u DPS-u.

Vrh DPS-a je u teškoj panici, rekao je Medojević i u prilog tome dodaje da vlast u narednom periodu očekuju problemi s Aluminijskim kombinatom i Željezarom, a da je Prva banka, u kojoj Đukanović i njegov brat Aco imaju većinski kapital, praktično već postala državna.

Funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević ocijenio je da je aktuelna vlast uradila mnogo loših političkih i državnih poteza da bi, kako je rekao, narod to ponovo verificirao glasanjem za nju.

Čeka nas interesantno političko proljeće naredne godine, gdje će se zasigurno vidjeti da će ova vlast, upravo zbog neodgovorne politike prema građanima, otići u opozicione klupe, naveo je Lalošević.

Lalošević smatra da se Crna Gora, osim sa posljedicama globalne ekonomske krize, suočava i sa izvjesnim nametanjem straha narodu od aktuelnog režima, kako bi, navodno, njihov silazak sa vlasti za njih i zemlju značio stagnaciju.

On je kazao i da, ukoliko izborna pravila budu regularna, vjeruje u uspeh SNP-a.

Za Srpsku narodnu stranku je neprihvatljivo da najavljeni izbori budu tajnoviti i da za njih ne postoji odgovarajuća zakonska infrastruktura.

Predsjednik Izvršnog odbora te stranke Goran Danilović kaže da SNS ne bi bila iznenađena bilo kakvom odlukom premijera Đukanovića u vezi sa izborima i da je zato ta stranka i krenula u projekt transformacije i objedinjavanja srodnih političkih struktura.

On je pozvao vlast da izbore ne tretira kao mogućnost razračunavanja s nezadovoljnim građanima, već da u dogovoru sa opozicijom budu prihvaćeni kao faktor stabiliziranja društva, kome prijeti ekonomski kolaps.

"Zato je neprihvatljivo da izbori budu tajnovita i iznenađujuća stvar, da se ljudi plaše danom glasanja i da predstavljaju režimskog keca iz rukava", poručio je Danilović.

Kako javlja Tanjug, očekuje se da će odluku o održavanju eventualnih prijevremenih parlamentarnih izbora vlast Crne Gore saopćiti poslije novogodišnjih i božićnih praznika.