Regija
1

Omerović: Zločin u Štrpcima se ne smije zaboraviti

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova Meho Omerović poručio je danas u Prijepolju kako se zločin počinjen nad otetim muslimanima Bošnjacima na željezničkoj stanici Štrpci nikada ne smije zaboraviti, inače bi, kako je rekao, "pokazali da smo zaboravili da budemo ljudi".

Omerović je nakon razgovora s porodicama stradalih u tom zločinu rekao da je "velika sramota" za sve što i nakon 20 godina od tada nisu privedeni pravdi organizatori, nalogodavci i počinioci, iako su u presudi do sada jedinom procesuiranom jasno navedena imena odgovornih i opisano kako je do tog zločina došlo.

Imajući u vidu da je prošle godine, nakon pronalaženja posmrtnih ostataka dvojice otetih u jezeru Perućac, zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao da znaju kojim tragom da idu u daljoj istrazi, Omerović je rekao: "Javno pitam Tužilaštvo dokle se stiglo s tom istragom s obzirom da ste znali kojim tragom da idete".

U Prijepolju se danas obilježava 20 godina od kada su pripadnici paravojne formacije "Osvetnici", predvođeni Milanom Lukićem i Nebojšom Ranisavljevićem, iz voza broj 671 koji se kretao na pruzi Beograd - Bar, u mjestu Štrpci, oteli 18 muslimana Bošnjaka i jednog Hrvata i potom ih likvidirali.

Omerović je poručio i da je obaveza države Srbije da po Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava poduzme sve neophodne mjere i da vodi nezavisnu i djelotvornu istragu.

"O ljudskoj obavezi prema porodicama ubijenih nema smisla govoriti. Ona bi trebalo da se podrazumijeva. Država mora učiniti sve kako ova mrlja ne bi ostala crnim slovima upisana u historiju", kazao je Omerović.

On je istovremeno pozdravio odluku Ustavnog suda koji je prvi konstatovao povredu prava na život u slučaju ubijenih gardista i dodao kako vjeruje da isto pravo imaju i porodica otetih i ubijenih sa željezničke stanice u Štrpcima.

"I jedni i drugi su bili građani i državljani Srbije", kazao je on.