{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Olli Rehn doputovao u Zagreb

F
FENA
5.3.2008. u 20:13
0
0
Olli Rehn doputovao u Zagreb
0
Olli Rehn doputovao u Zagreb
Foto: Reuters
Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn doputovao je u srijedu navečer u posjet Zagrebu kako bi s visokim hrvatskim dužnosnicima razmotrio napredak Hrvatske u približavanju Uniji.
Njegov posjet je vezan uz usvajanje Komunikacijskog akcijskog plana Europske komisije za Zapadni Balkan čiji je cilj ubrzati put zemalja tog područja prema članstvu u Europskoj uniji. Plan je objavljen u srijedu prijepodne u Bruxellesu.

Rehn će se u četvrtak sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, potpredsjednicima hrvatske Vlade Đurđom Adlešić i Slobodanom Uzelcem, ministrom financija Ivanom Šukerom i ministricom pravosuđa Anom Lovrin.

Rehn je izjavio u srijedu ujutro na konferenciji za novinare u Bruxellesu, predstavljajući dokument o zapadnom Balkanu, da 2008. može biti presudna za Hrvatsku.

"Godina 2008. može biti presudna za pristupne pregovore ako Hrvatska napravi znatan napredak u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije i restrukturiranju brodogradilišnog sektora. Hrvatska također treba bez odgode riješiti pitanje ZERP-a", rekao je Rehn.

Upitan kakvu poruku nosi u Zagreb, Rehn nije konkretno odgovorio, kazavši da nosi "ohrabrujuću poruku".

"Kada bi bilo od kakve pomoći za rješavanje pitanja ZERP-a, rado bih vam danas otkrio moje ideje i poruku, ali mislim da taj uvjet nije ispunjen i stoga ću radije o tome razgovarati s premijerom Ivom Sanaderom kako bi pokušali pronaći političko rješenje za taj problem koji ugrožava pregovore i uzrokuje usporavanje pristupnog procesa", rekao je Rehn.

"Moja poruka će biti u skladu sa zaključcima Vijeća EU-a iz veljače u kojima se ističe važnost da Hrvatska bez odgode poduzme akciju. Također ćemo razgovarati o širem političkom kontekstu, a moja je namjera uputiti Hrvatskoj ohrabrujuću poruku glede njezinih pristupnih pregovora, budući da ova godina može biti odlučujuća pod uvjetom da se brzo ispune mjerila", dodao je povjerenik za proširenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: