74. godišnjica
178

Okupljanje na Bleiburgu s natpisom: Ustaše i četnici zajedno ste bježali

FENA/Klix.ba
Filip Kos/PIXSELL
Filip Kos/PIXSELL
Komemoracija u povodu 74. godišnjice Bleiburške tragedije, koja je proteklih tjedana bila pod velikim pritiskom javnosti, počela je u subotu na Loibaškom polju pored Bleiburga.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu nakon čega će krenuti procesije prema Bleiburškom polju, gdje će se održati misa i potom molitva za islamske vjernike, a završit će polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja.

S jednog od natpisa se na ovom okupljanju poručuje "Ustaše i četnici zajedno ste bježali".

Manifestacija se odvija po neizmjenjenom programu u odnosu na prethodne godine, i potrajat će tri sata, ali prvi put neće uključivati političke govore, pa čak ni nazočnost najviših predstavnika vlasti, prenosi Hina.

Komemoracija je okupila velik broj sudionika, ali i policije, a prostor je označen upozorenjima da je pod video-nadzorom.

Početkom marta Biskupija u Klagenfurtu odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio "političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju historije".

Mediji su nagađali da je komemoracija dovedena u pitanje, pa su najviši predstavnici hrvatske vlasti razgovarali s kolegama u Austriji, nakon čega je odobreno da se "Bleiburg" vodi kao javno okupljanje.

Godinama je ova komemoracija, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, bila loše prikrivena izlika za veličanje NDH i propalog, fašističkog ustaškog režima, piše Index.hr.