Ljubljana
0

Oko 40.000 Slovenaca na sindikalnim protestima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Deseci hiljada Slovenaca učestvovali su u subotu na mirnim protestima u Ljubljani protiv penzione reforme i pada životnog standarda, održanima u organizaciji sedam sindikalnih središnjica.

Oko 40 hiljada protestanata tražilo je povećanje minimalne plate sa sadašnjih 430 eura na 600 eura neto i odustajanje od vladinog plana da se dobna granica za odlazak u penziju povisi na 65 godina.

Protesti su bili uspješni, rekao je po njihovom završetku predsjednik najveće slovenske sindikalne središnjice Dušan Semolič.

Semolič je dodao da će sindikati svoje zahtjeve u ponedjeljak dati predsjedniku vlade Borutu Pahoru i naglasio kako se od njih neće odustati.

"Moguće su i otvorene su sve opcije", rekao je Semolič u vezi svojih ranijih najava da će sindikati u slučaju izostanka reakcije vlade možda eskalirati svoje proteste, pa i uz protestno zauzimanje preduzeća.

Pahor je prošle sedmice zahtjeve sindikata ocijenio nerealnim u vrijeme ekonomske krize. Slovenski poslodavci poručili su sindikatima preko svoje komore da bi povećanje minimalnih plata za trideset posto, što sindikati navode kao zahtjev koji bi omogućio "dostojan život" radnika s nižim primanjima i njihovih porodica, značio dodatno otpuštenje 70.000 zaposlenih.

Na današnjim demonstracijama okupilo se mnogo radnika, penzionera i studenata. U Ljubljanu su stizali autobusi iz svih dijelova Slovenije. Na tim najvećim sindikalnim protestima u Sloveniji u posljednje tri godine, nisu zabilježeni nikakvi izgredi.

Prije globalne recesije Slovenija je imala najbrže rastuće gospodarstvo u eurozoni, ali ju je kriza teško pogodila. Očekuje da se će do kraja godine gospodarski pad iznositi 7,3 posto.