|

Oko 40.000 Slovenaca na sindikalnim protestima

Oko 40.000 Slovenaca na sindikalnim protestima
0
F
FENA
28.11.2009. u 14:17
1
komentara
0

dijeljenja
Oko 40.000 Slovenaca na sindikalnim protestima Foto: Reuters
Deseci hiljada Slovenaca učestvovali su u subotu na mirnim protestima u Ljubljani protiv penzione reforme i pada životnog standarda, održanima u organizaciji sedam sindikalnih središnjica.
Oko 40 hiljada protestanata tražilo je povećanje minimalne plate sa sadašnjih 430 eura na 600 eura neto i odustajanje od vladinog plana da se dobna granica za odlazak u penziju povisi na 65 godina.

Protesti su bili uspješni, rekao je po njihovom završetku predsjednik najveće slovenske sindikalne središnjice Dušan Semolič.

Semolič je dodao da će sindikati svoje zahtjeve u ponedjeljak dati predsjedniku vlade Borutu Pahoru i naglasio kako se od njih neće odustati.

"Moguće su i otvorene su sve opcije", rekao je Semolič u vezi svojih ranijih najava da će sindikati u slučaju izostanka reakcije vlade možda eskalirati svoje proteste, pa i uz protestno zauzimanje preduzeća.

Pahor je prošle sedmice zahtjeve sindikata ocijenio nerealnim u vrijeme ekonomske krize. Slovenski poslodavci poručili su sindikatima preko svoje komore da bi povećanje minimalnih plata za trideset posto, što sindikati navode kao zahtjev koji bi omogućio "dostojan život" radnika s nižim primanjima i njihovih porodica, značio dodatno otpuštenje 70.000 zaposlenih.

Na današnjim demonstracijama okupilo se mnogo radnika, penzionera i studenata. U Ljubljanu su stizali autobusi iz svih dijelova Slovenije. Na tim najvećim sindikalnim protestima u Sloveniji u posljednje tri godine, nisu zabilježeni nikakvi izgredi.

Prije globalne recesije Slovenija je imala najbrže rastuće gospodarstvo u eurozoni, ali ju je kriza teško pogodila. Očekuje da se će do kraja godine gospodarski pad iznositi 7,3 posto.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...