Regija
1k

Oko 300 Zagrepčana podržalo proteste u BiH: Rajo, uz vas smo!

Klix.ba
(Foto: 24sata.hr)
Na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu u četvrtak u 18 sati okupilo se oko 300 Zagrepčana koji su dali podršku demonstrantima u Bosni i Hercegovini.

Podršku je dao i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković koji se obratio okupljenima parolom "Proleteri svih zemalja, ujedinite se", javlja 24 sata.hr.

"Dajemo podršku Tuzli, Sarajevu i ostalim gradovima gdje se zadnjih desetak dana vodi borba za temeljna ljudska prava i radnike koji su i u Hrvatskoj i u drugim zemljama dosta izgubili posljednja dva desetljeća", kazao je Iveković.

Dodao je da se bogati neprestano bogate, a siromašniji postaju sve siromašniji.

"Svima nama se isto događa. Rajo u BiH, podržavamo vas", rekao je Mario Iveković.

Među demonstrantima je bio i Paul Stubbs, sociološki aktivist iz Velike Britanije koji već 20 godina živi u Hrvatskoj.

"Došao sam radi solidarnosti prema ljudima iz BIH-a, koji su previše pretrpjeli samo u posljednjem ratu. Oni nisu huligani i nasilnici. Ovo je jedan od najpesimističnijih trenutaka u regiji posljednjih dvadeset godina", rekao je Paul.

Dodao je da su političari izgubili ideju zašto su političari i da bi morali imati više odnosa s ljudima.

Demonstranti su nastavili put prema zgradi Uskoka, Ministarstvu finansija a protest je završen u 19:30 sati na Trgu žrtava Fašizma.

Protesti su organizirani putem Facebooka, a u pozivu je stajalo:

"Izađimo i mi na ulice, pridružimo se borbi naroda BiH za socijalno pravedno društvo. Pokažimo politici i krupnom kapitalu da nismo njihove lutke koje će moći i dalje nesmetano pljačkati! Želimo društvo za 99% ljudi, a ne društvo političko-tajkunske oligarhije!".