|

Oko 10.000 sudionika u protestima u Ljubljani

Oko 10.000 sudionika u protestima u Ljubljani
167
F
FENA
8.2.2013. u 17:54
23
komentara
167

dijeljenja
1/5 Foto: AFP
2/5 Foto: AFP
3/5 Foto: AFP
4/5 Foto: AFP
5/5 Na protestima je bila i Urska Bacovnik Jansa,supruga slovenskog premijera Janeza Janse (Foto: AFP)
Više od deset hiljada ljudi okupilo se po podacima slovenske policije u petak poslijepodne u mimohodu ulicama Ljubljane, u novom protestu protiv Vlade i političkih elita, koji su sudionici nazvali "treći slovenski ustanak".
Policija je rano poslije podne zaštitila zgrade parlamenta i vlade u središtu Ljubljane, nedaleko od Kongresnog trga, a mjesto protesta policija nadgleda i iz zraka uz pomoć helikoptera. U protestima sada nema izgreda.

Čuju se poruke protiv vlade, zahtjevi za ostavkama vodećih političara poput Janeza Janše i Zorana Jankoviča, za koje se tvrdi da su obilježeni korupcijskim skandalima, te osobito protiv članova parlamenta.

U šetnji ulicama Ljubljane kolona demonstranata zaustavila se ispred zgrade centralne banke.

Na transparentima i preko megafona najistaknutijim slovenskim političarima uzvikuje se da su "lopovi" i da ne predstavljaju narod.

Demonstranti iskazuju nezadovoljstvo predsjednikom Vlade Janezom Janšom, osobito zbog njegove tvrdnje da iza protesta posljednjih mjeseci stoji stara lijeva elita koja želi srušiti njegovu vladu i da se treba suprotstaviti "lijevom fašizmu". To je Janša poručio u videoporuci svojim pristašama koji su u petak ujutro dva sata izražavali potporu njegovoj vladi u središtu Ljubljane.

Protest protiv elita odvija se i u karnevalskom tonu, a popraćen je i brojnim kulturnim sadržajima jer je u petak u Sloveniji državni praznik - Dan kulture.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...