Makedonija
0

Ohrid: Neslužbeno utopile se 22 osobe

FENA
Turistički brod "Ilinden" koji je jutros potonuo u Ohridsko jezero odnio je 15 ljudskih života, troje se vodi kao nestalo, dok je petoro putnika povrijeđeno i hospitalizirano, javila je makedonska novinska agencija MIA.

Međutim, neki lokalni mediji navode nezvanične informacije po kojima su se utopila 22 putnika, pretežno bugarski turisti iz Plovdiva koji su krenuli do poluostrva Sveti Naum, javila je dopisnica Tanjuga iz Skoplja.

Među pacijentima u bolnici je i kapetan broda Sotir Filev (23). U momentu nesreće na brodu su bile 73 osobe, mada je on imao dozvolu za prevoz maksimalno 45 putnika.

"Ilinden" je plovilo iz 1924. koje je obnovljeno i imalo je dokumentaciju o tehničkoj ispravnosti. Dosadašnja istraga je utvrdila da je brod počeo tonuti jutros, oko 10.30 sati na oko 200 -300 metara od obale, u blizini autokampa "Elessac" te da je za samo sedam minuta bio potpuno ispod nivoa vode.

Jedna od verzija nesreće je da je, prije nego što je brod isplovio, pala tenda i prekinula sajlu koja je, navodno služila za održavanje ravnoteže plovila, pa se brod nagnuo na desno i veoma brzo potonuo.

Makedonski ministar za transport i veze Mile Janakieski podnio je danas ostavku iz moralnih razloga, a na mjestu nesreće su stigli predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov i premijer Nikola Gruevski. Bugarski premijer Bojko Borisov je, prema raspoloživim informacijama u Skoplju, krenuo ka Ohridu s medicinskom ekipom.