{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ogromna pijavica na moru kod Dubrovnika

S
7.10.2011. u 16:40
0
2
Ogromna pijavica na moru kod Dubrovnika
0
Ogromna pijavica na moru kod Dubrovnika
Nagle promjene vremenskih prilika i ovaj su put obilježile završetak dubrovačkog dugog i toplog, u narodu poznatog kao "babljeg ljeta".
Jedan od pokazatelja dolaska novog godišnjeg doba svakako je i ono što Dalmatinci nazivaju "šijun", odnosno "pijavica" kakvu šira javnost poznaje samo iz dokumentarnih filmova o sličnim vremenskim pojavama u Americi.

Ovaj put, pijavica se pojavila u petak ujutro te doslovce "prošetala" kroz Župski zaljev od otočića Mrkan i Bobara kod Cavtata sve do Srebrenog i Kupara u Župi dubrovačkoj, javlja naš dopisnik iz Dubrovnika.

"Šijun" je golemu akumuliranu snagu raspršio na moru, a ne stigavši do kopna spasio je brojne Dubrovčane od nevolja koje uvijek sobom donosi. Trag "šijuna" je lako pratiti jer kao gumicom po školskoj bilježnici briše i ostavlja "brazdu" po kopnu.

"Šijun" su fotoaparatom i videokamerama snimali i brojni turisti od kojih su neki, avanturistički raspoloženi, zaželjeli da svjedoče njegovoj razornoj snazi. To je, srećom po brojne cruisere usidrene između stare gradske luke i Lokruma, ipak izostalo, inače bi kao prije nekoliko godina morale reagirati interventne službe.
Pijavicu mimo običaja na dubrovačkom području nije slijedio pljusak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: