Regija
0

Ogranak bande "Pink Panter" teroriše bogate Zagrepčane?

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Banda koja pljačka imućnije Zagrepčane i policiju, sudeći po načinu djelovanja, najvjerovatnije je stigla iz BiH, iako ima ocjena da bi to mogao biti i neko iz "ogranaka" tzv. "Pink Panthera", poznate bande iz Srbije, koja je opljačkala najpoznatije svjetske zlatare.

Policija i dalje nema saznanja kako ta banda djeluje, ali već duže vremena intenzivno se bavi provalnicima čija je karakteristika enormna drskost, pa se lopovi čak izlažu i opasnim situacijama.

Na primjer,  da bi došli do balkona i ušli u dnevni boravak Ljube Pavasovića Viskovića, penjali su se gotovo deset metara. Uzeli su ključeve "BMW-a" i odvezli "X6", ali su ga nakon toga ostavili na parkiralištu i  planirali da ga prodaju za 4.000 eura.

 Bilo je to krajem septembra, a u međuvremenu se dogodio niz provala u kuće bogatijih Zagrepčana. Riječ je o maksimalno 14 upada, koju su počinjeni prema istom obrascu.

Zagrebačka policija potvrdila je, a prenose hrvatski mediji,  da u otkrivanju ove grupe redovno razmjenjuje informacije  sa policijom susjednih zemalja. 

Iako su u nekim slučajevima, kako se to u žargonu podzemlja kaže, možda dobili i "tip", tj. informaciju o potencijalnoj žrtvi, u većini slučajeva ipak je riječ o nasumice odabranim žrtvama. 

Skupi automobil parkiran pred kućom, kao i sam objekat, indikator je da bi se provala mogla isplatiti.
Ostalo je stvar rizika ili procjene da ukućani ostavljaju otvorena balkanska vrata, prozore na "kipu", ne zaključavaju kuću ili ne aktiviraju alarm kad su u njoj. Samo jednom dogodilo se da su bježali glavom bez obzira kad se gazdarica probudila i zatekla ih na "poslu".

Pripadnici "Pink Pantera" računaju da se ljudi nakon nekog vremena opuste i da ostavljanje ključeva u dnevnom boravku postaje rutina. Iako neki od pokradenih spominju zlatni "džip čiroki"  kojim navodno prate žrtve, policija nema takvih indicija.  

Mada provalnici  koriste  rukavice koje se mogu uzeti na benzinskim pumpama, nađeni su korisni tragovi - tvrde u policiji. 

 Budući da  kradu uglavnom skupe  automobile, pretpostavlja se da lopovi rade i za automafiju. Na primjer, braćnom paru  Korejzl protekle sedmice je ukraden "BMW kabrio" bečkih oznaka koji se vrlo rijetko viđa na domaćim putevima. I crni "X6" koji je ukraden advokatu Ljubi Pavasoviću Viskoviću nije čest auto.

I dok banda hazardera obija kuće imućnih Zagrepčana, policija upozorava stanare da, i kad borave u kući, uključe alarme, ne ostavljaju ključeve automobila na dostupnim mjestima, zaključavaju objekte,  balkonska vrata ili prozore.

Osim Viskovića, provalnici su uši u kuću preduzetnika Dragutina Kamenskog, Tomislava Bote, suvlasnika firme "Trust". Na meti lopova bila je i Biserka Fižulić, supruga vlasnika "Magme", te preduzetnik Zlatko Dodić.
Sve su to bogatije žrtve, a način na koju su obavljene provale pokazuje da je banda uigrana. Pljačke imućnijih i iskustvo provalnika bacaju sumnju na pripadnike bande "Pink Panther", grupe iz Srbije, koja je pljačkala svjetske draguljare. 

Ime je dobila po izmišljenom dijamantu koji je proslavio reditelj Blake  Edwards filmovima o inspektoru Kluzou.  Dijamant je ime dobio po boji i po greški u strukturi koja posmatraču stvara utisak da se u dijamantu ocrtava panter u skoku. 

Poznati crtani lik Pink Panthera prvi se put pojavio na špici Edwardsovih filmova.