Hrvatska
0

Ognjenu Šimiću smanjena kazna zatvora

FENA
Vrhovni sud Republike Hrvatske smanjio je s devet na pet godina zatvorsku kaznu kardiokirurgu Ognjenu Šimiću osuđenom za primanje mita, potvrdio je danas glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen.

Vrhovni sud je presudu donio temeljem žalbe Šimićevih branitelja, a procijenio je da nije riječ o 18 pojedinačnih kažnjivih djela primanja mita nego o jednom produženom kažnjivom djelu.

Kako je pojasnio Sršen, za produženo kažnjivo djelo po ranijem Kaznenom zakonu najveća kazna bila je pet godina zatvora, a po sadašnjem, na snazi od oktobra 2006., je osam godina. Šimić je mito, utvrdio je sud, posljednji put primio 2006. godine te se na njega mora primijeniti zakon s blažim kaznama. Po tome, Vrhovni sud je Ognjenu Šimiću odredio najveću zatvorsku kaznu po odgovarajućem Kaznenom zakonu.

Vrhovni sud potvrdio je dio presude riječkog suda po kojoj se Šimić zbog nedostatka dokaza oslobađa optužbi za pranje novca u visini od oko dva miliona kuna kupovanjem nekretnina i polaganjem na bankovne račune. Dva kažnjiva djela za koja je u početku terećen tokom suđenja su pala u zastaru, utvrdio je Vrhovni sud RH.

Ognjen Šimić, tadašnji kardiokirurg u riječkom Kliničkom bolničkom centru, u avgustu 2008. je proglašen krivim na suđenju na Županijskom sudu u Rijeci zbog 18 primanja mita od svojih pacijenata radi operiranja mimo liste čekanja. Na objavi presude se nije pojavio, a nakon toga je utvrđeno da je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, gdje se i danas nalazi.