|

Oduzima se imovina stečena pljačkom u ratu u BiH

Oduzima se imovina stečena pljačkom u ratu u BiH
0
S
SRNA
19.2.2011. u 09:22
26
komentara
0

dijeljenja
Oduzima se imovina stečena pljačkom u ratu u BiH
Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine pokrenut će prve sudske postupke protiv trojice pripadnika paravojnih formacija "Pivarski" i "Škorpioni" za oduzimanje imovine u Srbiji, jer su je kupovali od sredstava stečenih pljačkom u toku rata u BiH.
Tužilaštvo će tražiti da se oduzme imovina bivšim pripadnicima jedinice "Pivarski" Darku Jankoviću Pufti (39) i Goranu Saviću (42), okrivljenim za ratne zločine u Zvorniku, i pripadniku "Škorpiona" Aleksandru Mediću (43), osuđenom za pomaganje u ubistvu muslimana u Trnovu, piše beogradski "Blic".

Sumnja se da su ova trojica optuženih pljačkom stekla imovinu i da su kupovali zemljišta i kuće u Srbiji na imena roditelja, pa će Tužilaštvo za ratne zločine podnijeti zahtev za oduzimanje te imovine.

Tokom finansijske istrage utvrđeno je da Jankovićevi roditelji posjeduju poljoprivredno zemljište i šume u Velikoj Kamenici i u Dobrači, stan od 78 kvadratnih metara u Kraljevu, te 12 akcija preduzeća "ATP- AD Kraljevo" i 99 akcija "Autotransporta" iz Kraljeva.

Njegovi roditelji su suvlasnici građevinskog, šumskog i poljoprivrednog zemljišta u Dobrači, kao i suvlasnici dvije porodične kuće od 45 i 50 metara kvadratnih.

Na udaru će biti i imovina roditelja Gorana Savića u Koštunićima, gdje su njegovi roditelji vlasnici zemljišta.

Istragom je utvrđeno da je Milenka Medić, majka pravosnažno osuđenog Aleksandra Medića, vlasnica kuće i zemljišta u Šidu, gdje ima još jednu kuću i zemljište, kao i zemljište kod Adaševca i kod Berkasova.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da će tužilaštvo uskoro sudu podnijeti prve zahtjeve za oduzimanje imovine, ali da tu "neće stati".
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...