Koštunica Dodiku
0

Održati referendum RS o ulasku u NATO

SRNA
Bivši premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica uputio je pismo premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, u kojem se ponovo založio za održavanje referenduma srpskog naroda o ulasku u NATO.

"Smatram da u ovom sudbonosno važnom periodu za srpski narod, treba pronaći dovoljno mudrosti, a to znači da se odgovornost za sudbinu i budućnost naroda mora staviti u ruke samog naroda", ističe Koštunica u pismu Dodiku, povodom odluke Predsjedništva BiH da uputi formalan zahtjev za učlanjenje u NATO.

Ističući da iznosi svoje stavove rukovođen najboljim namjerama, Koštunica dodaje da će "svaka odluka koju narod donese na slobodnom referendumu obezbijediti svojim legitimitetom da bude opšteprihvaćena i poštovana".

Koštunica navodi da uloga NATO u raspadu Jugoslavije i građanskom ratu, posebno bombardovanju RS, agresiji na SR Jugoslaviju, dolazak na Kosmet, izgradnja vojne baze Bondsteel, proglašavanje kosovske nezavisnosti - neminovno otvara pitanje odnosa srpskog naroda Srbije i RS prema NATO paktu.

On ističe da važnost ovog pitanja nadilazi svakog pojedinca, svaku posebnu stranku i organizaciju i da samo srpski narod i građani u Srbiji i RS imaju pun legitimitet da preuzmu odgovornost i na referendumu slobodno i demokratski riješe pitanje ulaska u NATO.

Koštunica podsjeća Dodika na dugogodišnju saradnju na razvoju Srbije i Srpske, ocjenjujući da se tokom nje moglo vidjeti koliko "srpski narod sa obje strane Drine polaže svoje nade u uspostavljanje bratskih i iskrenih odnosa između vlada u Beogradu i Banjaluci".

"Sve što smo radili bilo je legitimno i legalno, zasnovano na Dejtonskom sporazumu i našim namerama da radimo na dobrobit srpskog naroda", ističe lider DSS-a.