Bez nereda
442

Održana prva Povorka ponosa u Skoplju: Stop nasilju i diskriminaciji

M. N.
U glavnom gradu Makedonije danas je održana prvi Skopje Pride u kojem je učestvovalo nekoliko stotina pripadnika LGBTI zajednice.

Povorci su se pridružili predstavnici vlasti te domaćih i stranih vladinih i nevladinih organizacija.

Učesnici su poručili stop nasilju nad LGBTI osobama koje trpe samo zbog svog seksualnog opredjeljenja i zatražili jednaka prava za sve građane.

"Ponosno hodamo protiv diskriminacije, jezika mržnje i uvreda koje trpimo samo zato što nekoga volimo. U društvu u kojem nam govore da smo' bolesni' izlazimo na ulicu da tražimo prava. Budite vidljivi i izađite protiv onih koji kažu da trebate ostati zatvoreni među četiri zida", rekao je LGBTI aktivista Sllavço Dimitrov.

Učesnici su poručili da ne smijemo dopustiti nikome da pod velom tradicije promovira nasilje, mržnju i kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Makedonija i BiH su posljednje među zemljama na Balkanu koje održavaju Pride. Prvi su održani u Sloveniji i Srbiji 2001. godine, godinu dana kasnije održan je u Hrvatskoj, 2005. u Rumuniji i Grčkoj, potom Bugarskoj 2008. godine, Albaniji 2012. godine, Kosovu 2017. godine, a u BiH će biti održan 8. septembra ove godine.

Skopje Pride 2019. održava se pod motom "Mi smo ovdje".