Regija
0

Održana komemoracija za Tijanića, Dodik među prisutnima

SRNA
Foto: RTS
Foto: RTS
Komemoracija povodom smrti generalnog direktora Radio-televizije Srbije (RTS) Aleksandra Tijanića održana je danas u Beogradu, gdje su se od Tijanića, koji je slovio za jednog od najistaknutijih novinara s ovih prostora, oprostili članovi porodice i brojne ličnosti iz javnog i političkog života, među kojima i Milorad Dodik.

Opraštajući se od Tijanića, na komemoraciji u svečanom salonu Skupštine grada Beograda, predsjednik Upravnog odbora RTS-a Slobodan Marković rekao je da je Tijanić bio veliki novinar, ali prije svega iskren i moderan patriota, koji je želio bolju Srbiju.

"Za Tijanića je RTS bio njegova životna misija. On je uspeo da sačuva RTS, da ga učini najgledanijim servisom u jugoistočnoj Evropi i da stalno gleda u budućnost", istakao je Marković.

Glavni i odgovorni urednik RTS-a Nenad LJ. Stefanović rekao je da je, i bez fakultetske diplome, Tijanić bio novinar za udžbenike, po svemu autentičan i nepokolebljiv.

On je naglasio da mu je Tijanić, koga je nazvao alhemičarem riječi, često umio reći da je svjestan da kad god "digne pero na nekoga diže ruku na sebe", ali da se do kraja nije bojao da piše i da kaže ono što misli.

Stefanović je kao posebnu vrijednost Tijanićevog rada naveo da u njegovoj biografiji neće stajati da je ikada napisao ijednu ratno–huškačku riječ, zbog čega je bio priznat svuda i na svakom mjestu.

"Bez Tijanića je srpsko novinarstvo kao Hamlet bez Hamleta", naglasio je Stefanović.

Glavni i odgovorni urednik "Politike" Ljiljana Smajlović ocijenila je da je Tijanić bio junak svog doba, dodajući da će mu zauvijek biti zahvalna što je "nasmrt" prepadao političare sa kojima je vodio duge i beskompromisne dijaloge.

Komemoraciji je, osim članova porodice, brojnih saradnika, kulturnih i javnih ličnosti prisustovao i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Tijanić će biti kremiran, a urna sa njegovim pepelom biće položena sutra u 15 sati u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom Groblju.

Aleksandar Tijanić iznenada je preminuo 28. oktobra u Beogradu u 64. godini. Bio je oženjen i otac dvoje djece.