Hrvatska
0

Održana komemoracija za Savku Dabčević Kučar

FENA
Savka Dabčević Kučar bila je politički superiorna historijska osoba, legendarna političarka ispred svog vremena, čije će ime ostati zapisano među hrvatskim velikanima, rečeno je, među ostalim, na komemoraciji u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici, na kojoj se od jedne od najvećih hrvatskih političarki oprostila njezina porodica i prijatelji, čelnici HNS-a i Grada Zagreba, predstavnici Vlade i Sabora te hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić tom je prigodom podsjetio da je riječ o osobi koja je život posvetila promicanju demokratizacije, nacionalne ravnopravnosti i ekonomskog napretka Hrvatske u teškim političkim prilikama jednopartijskog sustava u bivšoj SFRJ.

"Došavši na mjesto predsjednice hrvatske vlade, mudro je vodila politiku demokratizacije, privrednog napretka i otvaranja Hrvatske svijetu i time stekla plebiscitarnu podršku. No, morala je uzmaknuti pred oktroiranom i okoštalom politikom partijskog vrha, koji nije imao sluha vidjeti da je Savkina politika mogla spriječiti mnoge kasnije promašaje pa i krvavi rasplet koji je uslijedio za dva desetljeća", rekao je Mesić.

Naglasio je, međutim, kako je unatoč slomu Hrvatskog proljeća, najvažniji dio politike Savke Dabčević Kučar bio ugrađen u novi ustav bivše države, čime su odškrinuta vrata ustavnopravnog rješenja za buduću samostalnost Hrvatske.

Kazao je i kako se početkom 90-ih, Savka Dabčević Kučar vratila na političku scenu predvodeći politiku društvenog dijaloga, mira i građanske ravnopravnosti. "I tada je osvajala cjelinom svoje osobe. Zastupajući dosljedno svoje političke stavove, ostala je dostojanstvena, ne dajući se nikada uvući u bespotrebne političke sukobe i jalovo politikantstvo", rekao je Mesić.

Ocijenio je da je politička ostavština legendarne političarke trajno uvrštena u cjelinu političke baštine s kojom Hrvatska prolazi svoj historijski put slobode, razvoja.

Od počasne predsjednice HNS-a emotivnim se govorom, često prekidanim suzama, oprostio i predsjednik stranke Radimir Čačić, koji je Savku Dabčević Kučar nazvao voljenom predsjednicom.

Kao vrhunac njezine političke karijere istaknuo je preuzimanje kormila Hrvatskog proljeća, trenutak koji je upotrijebljen za otvaranje ključnog nacionalnog pitanja, a što je dovelo do ustavnih promjena, koje su osnažile položaj Hrvatske u Domovinskom ratu.

"Tu je ključni doprinos Hrvatskog proljeća stvaranju nacionalne države. Bez njega bi lom Berlinskog zida i slijepe ulice socijalističkog sustava, kod nas nabijene eksplozivom nacionalnog pitanja i srpskog hegemonizma, bile još tragičnije", ocijenio je Čačić.

Ustvrdio je i da je hrvatsko političko vodstvo 90-ih samo formalno nosilo demokratska obilježja, dok se u stvarnosti ponavljao partijski model stvaranja ovisnika o vlasti. Nasuprot tomu, Savka Dabčević Kučar cijelim je svojim životom poslala jasnu poruku kako politika može biti častan poziv, ustvrdio je Čačić.

Akademik Nedjeljko Fabrio naglasio je, pak, da je Savka Dabčević Kučar i posljednjim godinama svog života ostala odlučna u izboru teško stečene samozatajnosti. "Bila je isuviše kraljica da bi pod svaku cijenu kraljevala", kazao je.