Beograd
0

Održan skup o suđenjima za ratne zločine

FENA
Na konferenciji održanoj u utorak o temi "Suđenja za ratne zločine - aktualan trenutak, rezultati, perspektive" istaknuto je značenje procesuiranja tih najtežih kaznenih djela te da se sudovi u regiji moraju pripremiti za razdoblje nakon prestanka rada Međunarodnoga suda za ratne zločine u Den Haagu (ICTY).

Sudac Haaškog suda Fausto Pokar je rekao kako 2011. godina ne mora značiti kraj rada tog suda jer Vijeće sigurnosti UN-a može produljiti njegov rad. Dodao je kako vjeruje da će se to i dogoditi i da će "preostala dvojica haaških bjegunaca - Ratko Mladić i Goran Hadžić biti uhićeni i da će im se, ako treba, suditi u Den Haagu i poslije 2011. godine".

Državni tajnik u srbijanskome Ministarstvu pravde Slobodan Homen je rekao da će Srbija ispuniti sve preostale obveze prema Haaškome sudu (ICTY) i uhititi i izručiti Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Nizozemski veleposlanik u Beogradu Ron Van Dartel izjavio je da je "neizbježno" postavljanje uvjeta Srbiji na putu europskih integracija.

"Nizozemska želi poduprijeti Sriju u njezinu budućem razvoju, ali prije toga ona se mora uhvatiti u koštac s prošlosti", rekao je nizozemski veleposlanik i dodao da njegova zemlja nastoji igrati pozitivnu ulogu u regionalnim procesima suočavanja s prošlosti.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević je upozorio na potrebu da iza suočavanja s ratnim zločinima u svakom društvu stane vladajuća elita i država te da "preuzimanje odgovornosti i kažnjavanje odgovornih postane autentična državna politika".

Predsjednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić rekao je da bi - zbog najavljenog prestanka rada Suda u Den Haagu – pravosudne institucije u regiji trebale učiniti više na suradnji u rješavanju stručnih, zakonodavnih, organizacijskih i kadrovskih problema.

Sudac Damir Kos iz Vrhovnoga suda Hrvatske rekao je da se zločini iz ratova vođenih tijekom devedesetih godina "ne mogu izjednačavati s bilo kojim entitetom, vjerom ili nacijom", pri čemu je istaknuo da je za zločine potrebno suditi pojedincima.

Konferenciju je organiziralo Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u suradnji s Misijom OESS-a u Srbiji, a na njoj su sudjelovali i suci iz Hrvatske, BiH i Crne Gore te suci Međunarodnoga suda u Haagu Fausto Pokar i Carmel Agius.