Zagreb
0

Održan sastanak članica preduzeća "Kargo 10"

SRNA
U Zagrebu je danas održan sastanak predstavnika željeznica Hrvatske, Slovenije, Srbije i Republike Srpske - članica budućeg regionalnog preduzeća "Kargo 10" koje bi trebalo da donese racionalizaciju troškova i bolju organizaciju saobraćaja.

Predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica Zlatko Rogožar rekao je na sastanku da je hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta održao sastanak sa predstavnicima hrvatske carine i policije da bi zatražio njihovu saradnju i podršku na skraćivanju vremena za carinske formalnosti teretnih vozova na granici.

Robert Vuga iz željeznica Slovenije kolege je informisao o razgovorima sa predstavnicima crnogorskih i drugih željeznica o priključivanju regionalnom preduzeću, saopšteno je iz Hrvatskih željeznica. 

Dragan Grujić iz Željeznica Srbije potvrdio je da je Upravni odbor ovog preduzeća donio odluku o učešću u osnivanju zajedničkog preduzeća "Kargo 10" i da je odluka već poslata Vladi Srbije na odobravanje.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Makedonskih željeznica Oliver Derkovski koji je izrazio želju za saradnjom i uključivanjem Makedonskih željeznica u rad preduzeća "Kargo 10". Ostali članovi novoformiranog preduzeća prihvatili su njihov pristup, a ugovor o priključenju trebalo bi da bude potpisan prije polaska prvoga voza u organizaciji novog preduzeća, što je planirano početkom oktobra. 

Protokol o osnivanju zajedničkog preduzeća željeznica Srbije, Hrvatske i Slovenije pod nazivom "Kargo 10" usuglašen je i potpisan u Beogradu 9. septembra, a ovo je prvi zvanični sastanak predstavnika novog preduzeća.