Zagreb
0

Održan osmi "Zagreb Pride 2009"

FENA
Foto:Dnevnik.hr
Foto:Dnevnik.hr
U Zagrebu je u subotu održan osmi "Zagreb Pride 2009" na kojem je "Povorka ponosa LGBTIQ (lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe) osoba", uz jako policijsko osiguranje, prošla gradskim središtem.

Prema podacima policije, na ovogodišnjemu "Zagreb Prideu" okupilo se oko 300-tinjak sudionika, a organizatori procjenjuju da ih je bilo 800.

Sudionici su nosili šarene balone, zastave duginih boja i udruga te natpise s porukama "Homofobija je stvar izbora", "Hvala Bogu što sam peder / lezbijka", "Hrvatska će biti katolička kao i Španjolska" i druge, javila je Hina.

Istovremeno na Trgu bana Jelačića održan je i tzv. anti-gay prosvjed na kojem se okupilo pedesetak članova i simpatizera Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) i udruge Hrvatski nacionalisti.

Tijekom anti-gay prosvjeda uhićeno je pet prosvjednika koji su narušavali javni red i mir. Svi uhićeni odvedeni su na "obradu" u zagrebačku Prvu policijsku postaju.

Dok je povorka prolazila središnjim zagrebačkim trgom prosvjednici su je dočekali uzvicima "ubij, ubij pedera" i "pedere u logore", a policija je spriječila i privela nekoliko mladića koji su prešli policijsku traku i pokušali krenuti prema povorci.

Uz tvrdnje da najavljeni desničarski skup potiče na nasilje i govor mržnje poziv policiji da ga zabrani prije nekoliko dana uputilo je više nevladinih udruga te SDP-ovi saborski zastupnici Šime Lučin i Mirela Holy.

Iz policije su, nakon sigurnosne procjene, poručili da skup neće zabraniti, ali da neće tolerirati bilo kakve oblike protupravnih ponašanja.