Danilo Tuerk
0

Odnosi Hrvatske i Slovenije na osjetljivoj razini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odnosi Slovenije i Hrvatske na osjetljivoj su razini, rekao je u razgovoru za list Dnevnik od subote slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

"Trenutno smo na veoma osjetljivoj tački. Imamo i neriješene probleme i loše ozračje. Doživjeli smo i šok nedavnim pokušajem atentata na predsjednika slovenske vlade, na sreću spriječenim u zadnji čas", rekao je Tuerk.

"Zato mi se čini važnim da slovensko-hrvatskim odnosima u ovome trenutku pridamo posebnu pozornost", dodao je.

U vezi s pokušajem atentata Tuerk je rekao da je riječ o "čovjeku koji ima problema, koji trpi posljedice rata", ali i da je njegov postupak povezan i "s atmosferom u kojoj se to dogodilo".

"Zato to ne smijemo podcijeniti", taj incident treba shvatiti kao jasno upozorenje, rekao je slovenski predsjednik. Obje strane ponašale su se u tom slučaju zrelo i odgovorno, a sad moraju nastaviti sa zrelim i odgovornim koracima kojima će cilj biti rješavanje problema, rekao je.

Države kojima je želja pronaći rješenje moraju znati da je presudno međusobno poštovanje, smatra Tuerk. "I poštovanje u izražavanju. Treba se odreći agresivna govora. Bez toga nema rješenja", rekao je.

"Nužno je hitno postići sporazum o načinu nastavka rada na Rehnovu prijedlogu", smatra dalje Tuerk. Po njegovoj ocjeni, zadnji Rehnov prijedlog od 15. lipnja "ide veoma daleko, u pravome smjeru" koji pruža mogućnost rješavanja spora. "Važno je da se ta mogućnost ne izgubi", treba je iskoristiti i nastaviti pregovore", kaže Tuerk.

Po ocjeni Danila Tuerka, bit je Rehnova prijedloga u tome da "pruža međunarodnopravni okvir kao podlogu za rješavanje problema i u nj uključuje ideju pravičnosti".

Diplomatske signale iz EU-a, po kojima se Unija više ne kani baviti Slovenijom i Hrvatskom, Tuerk tumači kao znak da su sad na potezu Slovenija i Hrvatska, te da se one moraju sporazumjeti.

Hrvatski prijedlog, prema kojem je Zagreb spreman maknuti prijeporne dokumente iz pristupnoga procesa, ako pravne službe Europske komisije potvrde da oni prejudiciraju granicu, Tuerk je ocijenio iluzijom. "Ti dokumenti su rezultat akumulirane prakse koja je dodatno zapetljala granični prijepor, a otpetljavanje je moguće je samo cjelovitim rješenjem, a ne selektivnim uklanjanjem dokumenata", rekao je Tuerk.

To je jasno i EK, koja je predložila rješavanje graničnoga spora u cijelosti, kazao je Tuerk.