Stjepan Mesić
0

"Odnosi Hrvatske i Crne Gore su odlični"

FENA
Crna Gora je bila prva koja se suočila s istinom o tome što se zbivalo u vrijeme raspada jugoslavenske federacije i koja je preuzela svoj dio odgovornosti, a zahvaljujući takvoj politici Zagreb i Podgorica počeli su izgrađivati svoje odnose na novim osnovama i ti su odnosi danas odlični i mogu poslužiti kao primjer, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Zahvaljujući takvoj politici, zahvaljujući hrabrosti koju je službena Podgorica pokazala kada je trebala priznati i ono što nije bilo ugodno priznati, mi smo mogli prihvatiti pruženu ruku i početi izgrađivati naše odnose na novim osnovama i u novim okolnostima. Danas su hrvatsko-crnogorski odnosi odlični, usuđujem se reći da su takvi da bi mogli poslužiti kao primjer za građenje odnosa ne samo u regiji nego i u Europi", rekao je Mesić nakon susreta s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, koji boravi u službenom posjetu Zagrebu.

"Odnosi između naše dvije države su sadržajni, intenzivni i prijateljski", ocijenio je Vujanović istaknuvši da se gospodarska suradnja intenzivira, a da je njezina kruna svakako izgradnja autoceste kroz Crnu Goru koju gradi hrvatski konzorcij predvođen splitskim Konstruktorom.

"Za ovakve odnose nemjerljiva zasluga pripada upravo vama predsjedniče Hrvatske, gospodine Mesiću", rekao je. Također je kazao da je hrvatski predsjednik pomogao u normalizaciji odnosa u regiji. "To predstavlja posebnu vrijednost vaše države", rekao je Vujanović dodajući da u tu vrijednost ulazi i Mesićev "čist, dosljedan, uporan i beskompromisan" antifašizam.

Mesić je podsjetio da pitanje granice na moru između dvije države još nije definitivno riješeno, ali je rekao da je on uvijek zastupao stajalište da s tim ne treba žuriti jer sadašnji privremeni režim savršeno funkcionira. Međutim, kada se steknu uvjeti za definiranje konačnog rješenja tog pitanja dvije strane su suglasne potražiti pomoć Međunarodnog suda pravde.

Što se tiče stanja u regiji, dvojica predsjednika se slažu da njoj trebaju mir, stabilnost i sigurnost jer je samo tako moguć napredak koji je svima potreban.

"Hrvatska će i dalje ustrajati na građenju regionalne suradnje, duboko svjesna činjenice da njezini odnosi sa susjedima, ali i prema susjedima nemaju samo bilateralno značenje, nego da imaju itekakvog utjecaja i na opće stanje u regiji", kazao je Mesić.

Hrvatska pozdravlja napredak Crne Gore na putu u NATO i spremna je na svaki način pomoći u njezinu približavanju EU-u, rekao je Mesić, a njegov crnogorski kolega zahvalio se na potpori.

NATO je u petak uputio Crnoj Gori pozivnicu za Akcijski plan za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova Saveza u Bruxellesu, a Podgorica u srijedu predaje Europskoj komisiji odgovore na njezin upitnik.

Vujanović je posljednji šef jedne od država regije koji službeno posjećuje Hrvatsku u posljednjoj godini mandata predsjednika Mesića.