Regija
0

Odluka o žalbama na presudu za ubistvo pet Bošnjaka u Trnovu na zatvorenoj sjednici

FENA
Vijeće Vrhovnog suda Srbije donijet će na zatvorenom dijelu sjednice odluku o žalbama na presudu petorici okrivljenih za ubistvo šest Bošnjaka u selu Trnovo u BiH jula 1995. godine, nakon što je u petak okončan javni dio na kome su žalbe razmatrane.

Četiri pripadnika formacije "Škorpioni" su aprila prošle godine osuđena pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu na višegodišnje kazne zatvora zbog ubistva šest srebreničkih Bošnjaka.

Komandant jedinice Slobodan Medić, kao i Branislav Medić, osuđeni su na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Pero Petrašević, koji je priznao zločin, dobio je 13 godina, Aleksandar Medić osuđen na pet godina, dok je Aleksandar Vukov oslobođen optužbe zbog nedostatka dokaza.

Vijeće Vrhovnog suda prvostepenu presudu može potvrditi, preinačiti ili ukinuti i predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Odluka vijeća VSS-a bit će saopćena javnosti nakon što prođe sudsku praksu i bude dostavljena strankama.

Na sjednici u petak zamjenik tužioca za ratne zločine Nebojša Marković zatražio je od vijeća VSS-a da prvostepenu presudu u osuđujućem dijelu preinači, a da je u odnosu na Vukova ukine i predmet vrati na ponovno suđenje prvostepenom sudu.

Istakavši da je u žalbi Tužilaštva zatraženo da se okrivljeni Petrašević i Aleksandar Medić strože kazne, Marković je naglasio da su okrivljeni djelo počinili iz niskih pobuda, "u svrhu prikrivanja zločina u Srebrenici".

On je podsjetio da iz iskaza oštećenih koji su svjedočili pred prvostepenim sudom proizilazi da su ubijeni prije napada na Srebrenicu boravili u tome gradu, da su ga pokušali napustiti i da su zarobljeni u okolini Srebrenice.

Marković je naglasio, prenosi Tanjug, da je na osnovu tih iskaza, a i drugih dokaza koji su izvedeni tokom postupka, nesumnjivo utvrđeno da su svi okrivljeni znali da je riječ o civilima i da je cilj likvidacije bio da se prikrije zločin u Srebernici.