Tibor Varadi
0

Odluka o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije krajem godine

FENA
Srbijanski zastupnik na Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu u sporu s Hrvatskom i profesor međunarodnog prava Tibor Varadi izjavio je kako očekuje da će odluka o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije biti donesena potkraj godine.

"Do danas strane u sporu još nisu obaviještene o nadnevku objavljivanja odluke. Nije poznato ni je li odluka donesena. No svakako bi bilo logično da odluka bude donesena i objavljena prije kraja godine, vjerojatno do kraja studenoga. U početku iduće godine obnavlja se sastav Suda te će odluka svakako biti donesena prije toga", kazao je Varadi u intervjuu za beogradski dnevnik "Danas" od ponedjeljka.

Srbija je u raspravi pred Međunarodnim sudom pravde uložila prigovor zbog nenadležnosti, koja je, kaže Varadi, povezana s vrlo složenim i kontroverznim raspadom SFRJ, o čemu su države slijednice zauzele različita stajališta, a stajališta koja su 90-ih godina zauzele međunarodne organizacije nisu sasvim dosljedna.

"Tijekom spora otvorena su neka pitanja koja su nedostatno ispitana u međunarodnom pravu. Zbog toga je odluka prilično neizvjesna. Položaj Srbije najviše otežava odluka o nadležnosti iz 1996. u sporu s Bosnom i Hercegovinom, kojoj je uvelike pridonijelo tadašnje stajalište SRJ. U tijeku rasprave Hrvatska se najviše oslanjala upravo na odluku u vezi s tužbom BiH iz 1996. S druge strane odluka u sporu s državama NATO-a podupire položaj Srbije. Sud će nastojati biti dosljedan, ali to nije lako. Osobno sam uvjeren da su naši argumenti jači, no odlučuje sudsko uvjerenje", kazao je Varadi.

Usporedno s pripremanjem argumenata protiv nadležnosti obavljale su se i pripreme za meritum spora, pa je u pripremi protutužba protiv Hrvatske, što ovisi ne samo o stručnim procjenama nego i o političkoj odluci, kazao je Varadi. Zaključio je kako bi volio da se u studenome "završe sporovi proizišli iz ratnih sukoba u prošlom desetljeću".