Beograd
0

Odloženo suđenje Mladićevim jatacima

FENA
Suđenje grupi optuženih za skrivanje i pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću odloženo je u četvrtak za kraj septembra, zbog nedolaska svjedoka - penzionisanog generala Aca Tomića i svjedoka Milana Pupića.

Tomić nije uredno obavješten, a svjedok Pupić je, kako je izvjestio predsjednik Vijeća, neposedno pred početak ročišta obavjestio sud da se nalazi na Kosovu, zbog čega u četvrtak nije mogao da svjedoči, javio je Tanjug.

Na optuženičkoj klupi su bivši oficiri Vojske Republike Srpske Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković. Optuženi su i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Ljiljana Vasković, Saša Badnjar, Predrag Ristić, Borisav Ivanović.

Svojevremeno je prvooptuženi za skrivanje Mladića bio i penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, koji je preminuo prošle godine.

Oni su optuženi da su "u produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog suda podigao optužnicu protiv njega, koja ga tereti za 15 krivičnih djela ratnih zločina i genocida.

Suđenje je odloženo za 23. i 25. septembar.