|

"Odlazak u Vukovar i Paulin Dvor važan korak prema pomirenju"

"Odlazak u Vukovar i Paulin Dvor važan korak prema pomirenju"
0
F
FENA
5.11.2010. u 14:11
1
komentara
0

dijeljenja
"Odlazak u Vukovar i Paulin Dvor važan korak prema pomirenju" Štefan Fuele
Evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozdravio je u petak ujutro jučerašnji zajednički odlazak hrvatskog i srbijanskog predsjednika u Vukovar i Paulin Dvor kao "važan korak" prema pomirenju u regiji.
"Pozdravljam važan korak prema pomirenju na zapadnom Balkanu u svjetlu posjeta predsjednika Josipovića i Tadića Vukovaru i Paulinom Dvoru. Takva mjesta mogla bi postati simboli pomirenja i primjer za cijelu regiju zapadnog Balkana", kaže se u saopćenju koje je objavio ured povjerenika Fuelea.

"Posebnu važnost pridajemo dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj suradnji kao dijelu Procesa stabilizacije i pridruživanja. Vodstva u Srbiji i Hrvatskoj puno su učinila protekle godine, uključujući potpisivanje nekoliko važnih bilateralnih sporazuma o policijskoj i obrambenoj suradnji i izručenju građana osumnjičenih ili osuđenih za teške zločine. Očekujemo da se taj hvale vrijedan posao nastavi", dodaje Fuele.

Povjerenik navodi da jučerašnji događaj može "pomoći u rješavanju otvorenih pitanja u istinskom europskom duhu. Budućnost i Hrvatske i Srbije leži u Evropskoj uniji, gdje je pomirenje jedan od elemenata".

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak je posjetio Hrvatsku i odao počast hrvatskim i srpskim žrtvama ubijenima 1991. godine na Ovčari i u Paulinom Dvoru te izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio ispriku zbog zločina.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...