Optuženi nisu došli
0

Odgođeno suđenje za otmicu Ante Jelavića

FENA
Ante Jelavić
Ante Jelavić
Suđenje petorici optuženoj za otmicu bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića danas je odgođeno zbog nedolaska optuženih Vlatka Miličevića i Saše Savinovića koji su i ranije bili nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Dvojica državljana BiH uredno su primili sudski poziv za današnju raspravu pa je postojala teoretska mogućnost da se pojave na zagrebačkom Županijskom sudu.

No, kako se to nije dogodilo predsjednica sudskog vijeća Koraljka Bumči raspravu je morala odgoditi na samom početku, dok vanraspravno vijeće Županijskog suda ne odluči hoće li se Miličeviću i Savinoviću suditi u odsutnosti. Nova će se rasprava zakazati tek nakon odluke o izdvajanju postupka.

Za Jelavićevu otmicu 8. aprila prošle godine USKOK je, uz dvojicu nedostupnih državljana BiH, optužio još trojicu hrvatskih državljana - Vladu Ćurića (39), Dalibora Prgometa (33) i Marija Miličevića (47), oca nedostupnog Vlatka (27).

Miličević te Savinović (35) terete se da su na parkiralištu u zagrebačkom naselju Utrinama Jelaviću prišli s leđa i natjerali ga da uđe u automobil. Oči su mu prekrili samoljepivom trakom, a ruke vezali lisicama te ga u gepeku automobila odvezli do nenaseljena mjesta u BiH. Ondje su mu naredili da mobitelom pozove suprugu i traži milion eura, inače će ga ubiti. Potom su ga, tvrde u USKOK-u, odvezli do kuće iz koje je pobjegao.

Po verziji koju je Jelavić ispričao policiji otmičari su ga odvezli u kuću u okolini Rame iz koje je pobjegao kad su ga nakratko ostavili sama. Tvrdi da je uspio skinuti lisice i pješke doći u Hrvatsku, tačnije okolicu Vrgorca, gdje mu živi porodica.

No, policiji nije objasnio kako se oslobodio i prešao granicu BiH koja je za njim raspisala potjernicu zbog nepravomoćne presude na 10 godina zatvora iz 2005. zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao kao pomoć Hrvatima u BiH.

Otmičari su otkriveni nedugo nakon Jelavićeva bijega pa su trojica uhapšena u Hrvatskoj, a Vlatko Miličević u Mostaru. Nakon mjesec dana u BiH se predao i Saša Savinović, no njega i mlađeg Miličevića tamošnje pravosuđe pustilo je na slobodu.

Optuženi Prgomet je nakon hapšenja u Dubrovniku priznao nedjelo pa je također pušten da se brani sa slobode.

Suđenje su tako u pritvoru dočekali jedino Mario Miličević zvani Baja i Vlado Ćurić zvani Barun, koji su u optužnici navedeni kao organizatori otmice.

Inače, riječ je o bivšim pripadnicima Kažnjeničke bojne HVO-a, kojom je zapovijedao haški osuđenik Mladen Naletilić Tuta, a Miličević je bio i jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbe za ubistvo doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara autobombom u Sarajevu 1999.

Dio medija u Hrvatskoj i BiH nagađao je da su otmičari Jelavića pustili nakon intervencije penzionisanog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Stanka Sopte Baje i Vinka Žuljevića Klice. On je godinama povezivan sa zagrebačkim podzemljem, a pravomoćno je oslobođen optužbe da je iz bezobzirne osvete u maju 2002. u zagrebačkom kafiću ubio Veselina Marinova, saradnika hrvatskih obavještajnih služba i bivšeg tjelohranitelja Mladena Naletilića Tute.