Regija
0

Odgođeno suđenje bivšem srbijanskom ministru poljoprivrede

Anadolija
Saša Dragin
Saša Dragin
Suđenje bivšem srbijanskom ministru poljoprivrede Saši Draginu i njegovim saradnicima optuženim za zloupotrebe u pančevačkoj Azotari, koje je trebalo da počne danas, odloženo je

Optuženi se terete da su zloupotrebama oštetili Azotaru za oko 25 miliona eura. Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti ih da su prodavali regresirano mineralno đubrivo od jula 2009. do oktobra 2011. godine, a što je vršeno suprotno uredbama Vlade Srbije. Optužnica je podignuta 22. maja 2013. godine. 

Saša Dragin nalazi se u kućnom pritvoru, koji mu je odobren posle devet mjeseci zatvorskog pritvora. Uhapšen je u novembru 2012. godine.

Osim Dragina, na optuženičkoj klupi je još 20 optuženih, među kojima je i vlasnik konsultantske kuće Zvonimir Nikezić. U julu prošle godine, Nikezić je pušten iz pritvora uz jemstvo od milion eura u nekretninama.

Dragin se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprijećena kazna do 12 godina zatvora, a Nikezić za krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekivanju za koje je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Zbog sumnje da je omogućio unošenje opasnih materija u Srbiju, njihovu preradu i skladištenje, krajem oktobra prošle godine, policija je tužilaštvu za organizovani kriminal ijnovu krivičnu prijavu protiv Dragina.