Hrvatska
0

Odgođeno krunsko svjedočenje o ubistvu Pukanića

SRNA
Saslušanje Tomislava Marjanovića, krunskog svjedoka na suđenju optuženima za ubistvo novinara "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, danas je odgođeno zbog zahtjeva odbrane da svjedočenje bude javno.

Svedočenje Marjanovića odgođeno je za 10. i 11. maj do kada bi Vrhovni sud trebalo da donese odluku o isključenju javnosti.

Na zahtjev tužilaštva, sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je da isključi javnost sa svjedočenja krunskog svjedoka, ali se toj odluci usprotivila odbrana šestorice optuženih koja smatra da za to nema razloga pošto je Marjanović više puta istupao u javnosti.

Tomislav Marjanović bio je član grupe koja je, prema optužnici, u oktobru 2008. godine ubila Pukanića i Franjića, a učestvovao je i u pripremama atentata. 

Nakon hapšenja, Marjanović je odlučio da sarađuje sa Uredom za bobru protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), a mediji navode da je njegov iskaz najjači dokaz USKOK-ove optužnice.

Nedavno je Marjanović nepravosnažno osuđen na tri i po godine zatvora zbog podsticanja na ubistvo u Zagrebu 2006. godine.

Za ubistvo Pukanića i Franjića optuženi su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, koji je navodno bio veza između izvršilaca atentata i naručioca Sretena Jocića (Joca Amsterdam). Navodno je Jocić za atentat platio 1,5 miliona evra.
U Beogradu uskoro počinje suđenje za isti zločin Jociću, Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću.

Suđenje za ubistvo Pukanića i Franjića nastavlja se u srijedu, 14. aprila, svjedočenjem novih svjedoka.