Sud u Beogradu
0

Odgođeno izricanje presude Mladićevim jatacima

SRNA
Beograd
Beograd
Izricanje presude za desetoro optuženih za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića odgođeno je danas pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, dok viša sudska instanca ne odluči o zahtjevu tužioca za izuzeće sudskog vijeća.

O zahtjevu tužioca odlučuje Viši sud u Beogradu, a odluka bi mogla da bude donesena tokom dana. Tužilac je zatražio i izuzeće predsjednice Prvog osnovnog suda u Beogradu Tatjane Šobot.

   Sudija Dejan Garić, čije je izuzeće zatraženo, rekao je na početku ročišta da je sudsko vijeće donijelo presudu prije nego što je zatraženo izuzeće.

   Prvi osnovni sud u Beogradu danas je trebalo da donese presudu za desetoro optuženih za pomaganje u skrivanju generala Ratka Mladića, koga traži Haški tribunal.

   Presuda bi trebalo da bude izrečena penzionisanom vojnom pilotu Stanku Ristiću, njegovom sinu Predragu Ristiću, bivšem oficiru Vojske Republike Srpske Marku Lugonji, te Ratku Vučetiću, Ljiljani Vasković, njenoj kćerki Tatjani i sinu Bojanu Vaskoviću, Blagoju Govedarici, Saši Badnjaru i Borisavu Ivanoviću.

   Oni su optuženi da su od 2002. godine, kada je Mladić napustio vojne objekte u Srbiji, pa do kraja 2005. godine pronalazili i iznajmljivali stanove u Beogradu u kojima se Mladić skrivao, obezbjeđivali mu hranu, telefone i prevozna sredstva.

    Prvooptuženi među njima bio je oficir VRS Jovo Đogo koji je preminuo prošle godine, a optužnica ga je teretila da je organizovao skrivanje.
    Optuženi za skrivanje Ratka Mladića uhapšeni su u aprilu 2006. godine i držani u pritvoru skoro osam mjeseci, poslije čega su pušteni da se brane sa slobode.

    Suđenje je tokom protekle četiri godine u više navrata vraćano na početak zbog promjene sudskog vijeća, bolesti optuženih, kao i dva neuspjela pokušaja bivšeg Drugog opštinskog suda da se oglasi nenadležnim poslije promjene zakona kada je djelo za koje se terete optuženi prešlo u nadležnost Vijeća za ratne zločine Okružnog suda.

   Optuženima prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora za krivično djelo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog djela.