Ustavni sud Srbije
0

Odgođena odluka o zabrani navijačkih grupa

SRNA
Marko Vučković (lijevo) i Ivan Bogdanov (desno)
Marko Vučković (lijevo) i Ivan Bogdanov (desno)
Ustavni sud Srbije, nakon višečasovne rasprave, nije prihvatio zaključak sudije izvjestioca Dragiše Slijepčevića da je ovaj sud nadležan da odlučuje o zabrani 15 ekstremnih navijačkih podgrupa "Crvene zvezde", "Partizana" i "Rada".

Kako je novinarima rečeno u tom sudu, sudija izvjestilac nakon zaključka suda treba da predloži dalje postupanje.

Navodeći da ove navijačke podgrupe nisu registrovane u Agenciji za privredne registre, Slijepčević je rekao da je Ustavni sud nadležan da odlučuje samo o zabrani rada registrovanog, ali i neregistrovanog udruženja osnovanog u skladu sa zakonom, kao i dijelova udruženja bez statusa pravnog lica u okviru registrovanog udruženja.

Predsjednica Ustavnog suda Bosa Nenadić ocijenila je da je djelovanje navijačkih podgrupa nesporno kriminalno, i dodala da to što ovaj sud još nije donio odluku o njihovoj zabrani ne sprečava ostale državne organe da reaguju.

Republičko javno tužilaštvo ocijenilo je da iz toga što prijedlog tužilaštva za zabranu 15 navijačkih podgrupa nije dobio potrebnu većinu za raspravu proizilazi da je Ustavni sud nenadležan.

"Odluka navodi na sumnju da je reč o odugovlačenju postupka, na šta ukazuje činjenica da posle 14 meseci, Ustavni sud još uvek razmatra da li je nadležan ili ne u tom predmetu", navodi se u saopštenju Tužilaštva i ocjenjuje da je bilo za očekivati da nakon tako dugog perioda Ustavni sud donese odluku.

Prijedlog za zabranu ekstremnih navijačkih podgrupa u okviru udruženja građana i vanudruženja i njihovo brisanje iz registra podnio je 16. oktobra prošle godine tadašnji vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović.
Zabrana se traži za podgrupe upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija: Ultra bojs (Ultra boys), Belgrejd bojs (Belgrade boys), Ultras (Ultras), Brigejt (Brigate), Alkatraz, Ludaci-Padinska Skela, Anti-Romi, Saut femili (South family), Hed hanters (Head hunters), Iriducibili NBG (Irriducibili-NBG), Šedous (Shadows), Ikstrim bojs (Extreme boys), Čuvari časti, Brejn demedž (Brain damage) i Junajted fors 1987 (United Force 1987). 

U prijedlogu su detaljno nabrojane navijačke podgrupe koje se smatraju za "huliganske i kriminalne grupe", kao i sve njihove vođe.