Suđenje Mladićevim jatacima
0

Odbrana traži da svjedoči Biljana Plavšić

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši šef Vojno-bezbjednosne agencije Aca Tomić nije danas svjedočio u Drugom opštinskom sudu u Beogradu na suđenju optuženima za skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića, pošto je odbrana povukla prijedlog za njegovo saslušanje, zbog bojazni da će svjedočiti pod pritiskom.

Tokom rasprave između branioca jednog od optuženih Blagoja Govedarice, advokata Nebojše Milosavljevića i sudskog vijeća, Tomić je više od 15 minuta stajao za pultom za svjedoke poslije čega je zamoljen da napusti sudnicu.

Odbrana je predložila  da se u daljem toku suđenja kao svjedoci saslušaju bivši predsjednik SRJ Zoran Lilić i bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić, u vezi sa sastankom na kom je navodno odlučeno ko će se i kako brinuti o bezbjednosti Mladića.

Predloženo je i saslušanje koordinatora Akcionog tima za hapšenje haških optuženika Rasima Ljajića, zbog njegove nedavne izjave da će dati ostavku ako Mladić ne bide uhapšen do kraja ove godine.

Sud će odlučiti o ovim prijedlozima odbrane do narednog suđenja koje je zakazano za 15. oktobar.          

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela, ostali su bivši oficiri VRS Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

U avgustu 2008. preminuo je prvooptuženi Jovo Đogo.
Svi optuženi  su ranije negirali da su pomagali Mladiću tokom 2005. u skrivanju na području Beograda, osim Lugonje koji je rekao da je nekoliko dana pružio Mladiću utočište.