Vuk Jeremić
0

"Odbrana Kosova u UN-u i Haagu"

FENA
Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će se u New Yorku konsultirati oko održavanja sjednice Vijeća sigurnosti na kojoj bi se raspravljalo o redovnom izvještaju UN-a o događajima na Kosovu.

"Sigurnosne snage Kosova(BSK) bi bile jedna od najvažnijih tačaka te sjednice, jer je VS najviši organ pred kojim ovo pitanje može da se otvori. I u regionalnim i drugim organizacijama u kojima smo članovi, diskutirat ćemo zajedno s onima koji dijele naše mišljenje kako bi se spriječilo da se ova paravojna organizacija tretira kao nešto što ima bilo kakav legitimitet", izjavio je Jeremić u intervjuu današnjim "Večernjim novostima".

U New Yorku ću razgovarati o početku provođrenja plana od šest tačaka, a sa predstavnicima velikog broja zemalja razgovarat ću o procesu pred Međunarodnim sudom pravde o Kosovu i mogućnosti da se one u njemu aktivno angažiraju. U 2009. godini nastavljamo punom parom diplomatske aktivnosti na očuvanju KiM u sastavu Srbije.

"Nećemo žaliti snage i energije da do Suda stigne što veći broj mišljenja u našu korist. Srbija se izborila da se pitanje legalnosti secesije prvi put u historiji pokrene pred ovom institucijom i ohrabrivat će zemlje širom sveta da podnesu svoje pravno mišljenje", naglasio je ministar vanjskih poslova.

Šef srpske diplomatije boravi danas u New Yrku, gdje su planirani sastanci sa zvaničnicima u Generalnom sekretarijatu Ujedinjenih nacija, kao i sa stalnim predstavnicima misija u UN više zemalja.