Okružni sud u Beogradu
0

Odbrana Jurišića predlaže oslobađanje

FENA
Završnim riječima odbrane danas je u Okružnom sudu u Beogradu okončano suđenje Iliji Jurišiću, nekadašnjem predsjedavajućem Općinskog vijeća Tuzla, optuženom za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu bivše JNA, 15. maja 1992. godine.

Kako je najavljeno, presuda u ovom predmetu poznatijem kao slučaj "Tuzlanska kolona" bit će izrečena 28. septembra.

Jurišićevi branitelji - advokati Stevan Protić i Đorđe Dozet zatražili su njegovo oslobađanje, ukazujući na brojne povrede postupka te izražavajući očekivanje da će izricanjem oslobađajuće presude u ovom predmetu biti spašena čast srbijanskog pravosuđa.

  • Odbrana je prigovorila Sudskom vijeću da je bilo pristrasno tokom cijelog suđenja, da je dozvolilo Tužilaštvu da sudski postupak pretvori u istražni postupak, te da je odbilo sve prijedloge odbrane za saslušanje svjedoka koji su bitni za razumijevanje incidenta na Brčanskoj malti, kazao je Feni Sinan Alić, predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" koji prati suđenje Iliji Jurišiću.

Inače, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zatražilo je jučer da se optuženi proglasi krivim i po zakonu osudi.

Zamjenik tužioca Milan Petrović je prije završnih riječi Sudu predočio izmijenjenu optužnicu kojom je Jurišiću pripisao krivično djelo - nedozvoljeni način ratovanja, te komandnu odgovornost u pogledu dešavanja vezanih za inkriminacije sadržane u optužnici.

Suđenje Iliji Jurišiću počelo je 22. februara 2008. godine, a njegovo hapšenje, kao i postupak protiv njega izazvali su niz kontroverzi u pogledu nadležnosti za njegovo procesuiranje, budući da se radi o bh. državljanjinu i slučaju koji se vezuje za teritorij Bosne i Hercegovine.