Beograd
0

Odbrana Jurišića će se žaliti na presudu

SRNA
Odbrana Ilije Jurišića, osuđenog na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine, najavila je da će da se žali na današnju presudu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Advokat Đorđe Dozet rekao je da je osnovna zamjerka presudi što je osuđujuća i istakao da ta odluka "nije izvučena ni iz jednog dokaza izrečenog u sudnici".

"Razočaran sam, povređen sam kao čovek, a tek onda kao branilac Ilije Jurišića", rekao je Dozet novinarima ispred Specijalnog suda poslije izricanja presude. 

Advokat Stevan Protić ocijenio je da je presuda "ruganje istini i  pravu na odbranu Ilije Jurišića".

"Nesporna je činjenica da je Ilija Jurišić 15. maja 1992. godine preneo naredbu, koja glasi ’na vatru vatrom’, koja je po svojoj prirodi defanzivna i  podrazumeva prethodno otvorenu vatru. Tekst naredbe je u stvari nalog za odbranu", rekao je Protić novinarima. 

On je zamjerio da su u postupku saslušani samo svjedoci Tužilaštva. 

Ističući kako je uvjeren da njegov branjenik nije kriv, Protić je rekao  da je  neoprostiva inertnost pravosuđa BiH  koje je propustilo da pokrene postupak protiv stvarnih krivaca  jer, kako je naveo,  za to neko mora da odgovara.