Regija
0

Odbor za Kosovo odbacio svih 14 amandmana

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Poslanici Skupštine Srbije i dalje raspravljaju o Prijedlogu rezolucije o Kosovu, dok je Odbor za Kosovo odbacio svih 14 amandmana podnesenih na ovaj dokument, ali je, uvažavajući primjedbe iznesene u ranije podnesenim amandmanima, predložio parlamentu na usvajanje tri nova amandmana.

Tri nova amandmana Odbora proizilaze iz primjedaba koje su u podnesenim amandmanima navele Demokratska stranka (DS) i Demokratska stranka Srbije (DSS).

Prvi amandman odnosi se na preambulu rezolucije u kojoj se, u izvornom tekstu, nabrajaju rezolucije i deklaracije koje su do sada bile usvojene u parlamentu i predlaže da se generalnom formulacijom zamijeni pojedinačno navođenje relevantnih akata o Kosovu i time izbjegne mogućnost izostavljanja nekog od tih akata, prenijeli su mediji u Srbiji.

Drugim amandmanom se mijenja nekoliko dijelova tačke 1. Prijedloga rezolucije i, između ostalog, predlaže da se u tekst dokumenta prenese dio iz obrazloženja kojim se predviđa da sve nadležnosti, koje kao rezultat pregovora budu povjerene privremenim institucijama samouprave u Prištini, budu potvrđene ustavnim zakonom i prenesene organima Autonomne pokrajine Kosovo.

Takođe, drugim amandmanom se sintagma "evropske integracije" u tekstu u kome se navodi da "u razgovorima sa predstavnicima Prištine treba insistirati na onome što doprinosi boljem životu građana na Kosovu, miru, stabilnosti i evropskim integracijama" mijenja u "evropsku budućnost Srbije i regiona".

Drugim amandmanom se dodatno precizira tekst koji se tiče života srpske zajednice na Kosovu, kojim se predlaže da se ciljevi razgovora prošire radi stvaranja uslova da srpska zajednica i druge nacionalne zajednice na području Kosova imaju punu zaštitu ljudskih prava, garantovanu bezbjednost, ostvarivanje prava na povratak i zaštitu njihovih imovinskih prava, rasvjetljavanje sudbine nestalih, kao i efikasnost sudskih postupaka u vezi sa etničkim nasiljem nad Srbima.

Trećim amandmanom se samo zamjenjuje riječ Srbija riječima predstavnici Srbije.

Sjednici Odbora nisu prisustvovali polanici DS-a i DSS-a.