Zahtjev udruženja
507

Od Slovenije se traži da omogući ulazak hiljadama migranata zarobljenim u BiH

A. D.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Slovenska udruženja predložila su Vladi da omogući slobodan ulazak u Sloveniju hiljadama ilegalnih migranata koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini te dalje u druge zemlje Evropske unije, ali ih vlada ignorira, tvrdi mariborski list "Večer".

Sadašnje ponašanje Slovenije, ali i EU, stvara na tom području humanitarnu krizu s političkim posljedicama i zaoštrenim odnosima u regiji, kazao je za list muzičar aktivist Miha Blažič, dodavši da bi se stradanja ilegalnih migranata u BiH koji su ustrajni u tome da se dokopaju sjevera i zapada Europe mogla smanjiti i taj problem riješiti tako da sve članice EU-a solidarno prihvate dio migranata.

Slovenija bi im mogla omogućiti normalan ulazak kao prva zemlja Schengena, čime bi postala uzor drugim članicama da postupe prema načelu solidarnosti, kazao je Blažič, a prenosi "Večer".

Slično Blažiču poziciju Slovenije naspram migranata u BiH vide i nevladine organizacije InfoKolpa, Slovenska filantropija i Ambasada Rog te kritiziraju način na koji se prema migrantima odnose zadnje dvije slovenske vlade, prethodna Mire Cerara i sadašnja Marjana Šareca.

U tim organizacijama smatraju da je sadašnja humanitarna kriza u logorima ilegalnih migranata u BiH među ostalim i posljedica politika masovne readmisije migranata iz Slovenije, najprije u Hrvatsku, a onda i u BiH navodi list, prenosi Hina.

Iz ministarstva vanjskih poslova koje sada vodi Cerar u vezi s mogućom inicijativom u pogledu ilegalnih migranata u BiH navode da to nije u njihovoj nadležnosti nego u nadležnosti ministarstva unutrašnjih poslova.

Udruženja tvrde da je situacija s migrantima na balkanskoj ruti pogoršana upravo inicijativom nekadašnje Cerarove vlade koja je podigla dio žice prema Hrvatskoj te 2016. zagovarala europsku pomoć Makedoniji u zatvaranju grčko-makedonske granice, navodi list.

Upravo je sadašnji ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar bio među onima koji su na europskoj razini odbacivali pristup migrantskoj problematici u kojem bi bilo više solidarnosti i humanosti, tvrde nevladine udruge iz Slovenije.