Regija
0

Od nove gripe do sada oboljelo više od 45.000 Hrvata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Od pandemijske gripe u Hrvatskoj je do danas oboljelo 45.036 osoba, a 22 osobe su umrle, podaci su koje je danas objavio hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović.

Protiv svinjske gripe dosad se vakcinisalo između 3.500 i 4.000 građana, u kojih, kao ni u 100 miliona vakcinisanih u svijetu nije bilo težih nuspojava, rekao je Milinović na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva.

Najavljujući nastavak javne kampanje za popularizaciju vakcinacije protiv virusa H1N1 ministar je rekao da će sutra na sjednici vlade pozvati sve ministre da se vakcinišu.

Također je rekao da će se ove sedmice, kad joj to dopuste obaveze, protiv pandemijske gripe vakcinisati i predsjednica vlade Jadranka Kosor.

Ministar zdravstva misli da dosadašnji odziv građana na vakcinaciju nije dovoljan te da treba pojačati njihovu edukaciju da je ona korisna i da se tako najbolje štite od gripe i mogućih komplikacija od te bolesti.

Da su komplikacije moguće i u osoba koje ne spadaju u rizične grupe govori i podatak, koji je spomenuo ministar, da je u Hrvatskoj dosad umrlo i nekoliko mlađih osoba i djece.

Na pitanje je li naručenih 1,5 miliona doza cjepiva previše s obzirom na slab interes za vakcinacijom, Milinović je odgovorio kako će vakcinacija trajati do kraja marta iduće godine te da se još ne zna kad će pandemija u nas dosegnuti vrhunac i što se sve može događati s gripom.

Dodao je da je Ministarstvo zdravstva osiguralo onoliko vakcina koliko je rekla struka, a ne politika.

Milinović vjeruje da slabom interesu nije pridonijelo potpisivanje formulara kojim se pristaje na vakcinaciju, te najavljuje kako će se isti pristanak od iduće godine tražiti i za vakcinaciju protiv sezonske gripe jer se pacijenti trebaju upoznati s mogućim nuspojavama vakcina. Ipak drži da bi zdravstveni djelatnici većim odzivom na cijepljenje od dosadašnjeg trebali biti primjer i poticaj ostalim građanima da se vakcinišu.