{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od fonda uzeto 450 miliona dolara

S
27.8.2009. u 18:52
0
1
Od fonda uzeto 450 miliona dolara
0
Od fonda uzeto 450 miliona dolara
Hrvatska je od Međunarodnog monetarnog fonda uzela 450 miliona dolara, ali se taj novac neće trošiti, potvrdio je na današnjoj sjednici Vlade ministar finansija Ivan Šuker.
On je pojasnio da nije riječ o zaduženju, već o "globalnoj antirecesijskoj mjeri", javljaju hrvatski mediji.

"Taj novac je međunarodna pomoć u skladu s dogovorom članica G20", rekao je Šuker i dodao da Hrvatska ne planira da troši taj novac zato što svoje obaveze za sada uspijeva da podmiri i bez novih međunarodnih zajmova.

Šuker je istakao da se s ovom strategijom slaže i Hrvatska narodna banka /HNB/.

"Nadamo se da ćemo svoje obaveze ispuniti i bez tih sredstava, odnosno da ćemo uspjeti pokriti deficit i otplaćivati međunarodne dugove. Tako će Hrvatska pokazati da je sposobna djelovati samostalno što će nam omogućiti međunarodne kredite uz manju kamatu, u slučaju da nam bude potrebno novo zaduženje", pojasnio je hrvatski ministar finansija.

Guverner HNB Željko Rohatinski ranije je rekao da bi trošenje "pomoći" MMF-a na "krpljenje" budžeta bilo najgore moguće rješenje.

Rohatinski smatra da ta sredstva treba da ostanu na računu HNB, kako bi služila poboljšanju likvidnosti ili kako bi se početkom sljedeće godine koristila za otplatu međunarodnog duga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: