|

"Od Evropske unije smo očekivali previše"

"Od Evropske unije smo očekivali previše"
0
F
FENA
18.12.2010. u 13:00
39
komentara
0

dijeljenja
"Od Evropske unije smo očekivali previše" Danilo Tuerk
Teškoće s kojima se suočava Slovenija su, među ostalim, rezultat prevelikih očekivanja od članstva u Evropskoj uniji, iznio je u razgovoru za subotnje ljubljansko "Delo" slovenski predsjednik Danilo Tuerk.
Dvije velike greške koje su učinjene nakon stvaranja države su prevelik obim denacionalizacije, te model privatizacije koji je doveo do stvaranja "tajkuna", ali je još dublji problem prevelikih očekivanja iz vremena priprema za članstvo u Evropskoj uniji, rekao je Tuerk u tradicionalnom razgovoru za vodeći slovenski list na kraju godine.

"Tada se neutemeljeno očekivalo da će nam Evropska unija svojim pravilima olakšati razvitak. Neki su se problemi zato zanemarivali ili su pometeni ispod tepiha, a to se i danas osjeća", rekao je Tuerk, iznijevši kao primjer penzijski sistem koji se nije prilagodio novoj situaciji, pa vlada sada ima probleme s njegovom reformom.

"Previše smo se oslanjali na Evropsku uniju koja je sada i sama u problemima", rekao je Tuerk. Dodao je da ga najviše brine što Slovenci danas nisu "mentalno spremni" na promjene kako su to bili prije dvadeset godina, u vrijeme osamostaljenja.

Uprkos svemu, Slovenija se na racionalan način može izvući iz razvojnih i ekonomskih teškoća, ocijenio je Tuerk, dodavši kako se ne slaže s mišljenjima kako su zbog problema potrebni vanredni izbori ili tehnička vlada.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...