Nove mjere
335

Od danas u Hrvatsku mogu svi koji su se vakcinisali bilo kojom vakcinom

M. G.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Današnjim danom u susjednoj Hrvatskoj na snagu stupaju strožije epidemiološko-restriktivne mjere. Mjere vrijede na čitavoj teritoriji ove države, a donesene su na jučerašnjoj sjednici nacionalnog kriznog štaba.

Kako je za hrvatske medije rekao potpredsjednik Vlade Hrvatske i šef Kriznog stožera Davor Božinović, uvodi se zabrana treninga u zatvorenim prostorima, osim za prvi i drugi rang takmičenja i vrhunske sportaše, ograničava se rad dječijih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima te se privremeno zabranjuje i ograničava prelazak preko hrvatske granice.

"Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, a moći će se ući i s potvrdom o vakcinisanju, uključujući i rusku i kinesku vakcinu, ili potvrdom o prebolovanoj bolesti koja će vrijediti 180 dana", rekao je jučer na konferenciji za novinare Davor Božinović.

Kod tretiranja prelaska granice za osobu koja se vakcinisala potrebna je potvrda za vakcinisanje urađeno 14 dana ranije drugom dozom. Iznimka je za one vakcine koje se primaju u jednoj dozi, tada je potreban protek od 14 dana nakon primanja te jedine doze.

Ostale mjere koje su vrijedile u ovoj zemlji ostaju na snazi do 15. aprila, no najavljeno je da se mogu mijenjati i prije tog datuma, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Na snazi je i zabrana prodaje alkoholnih pića od 20 do 6 sati.