{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 6. maja hrvatski kafići i restorani bez pušača

S
4.5.2009. u 20:31
0
29
Od 6. maja hrvatski kafići i restorani bez pušača
0
Od 6. maja hrvatski kafići i restorani bez pušača
U susjednoj Hrvatskoj za dva dana će stupiti na snagu potpuna zabrana pušenja na javnim mjestima, koja će uključivati zabranu konzumiranja cigareta u restoranima i kafićima.
Od novembra se u ovoj zemlji primjenjuje novi Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda, kojim se zabranjuje pušenje u svim odgojnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, dok je zabrana pušenja u kafićima i restoranima nastupila nakon šest mjeseci od prilagođavanja zakona.

Ovim se susjedna Hrvatska pridružila dugoj listi evropskih zemalja koje su zabranile konzumiranje cigareta na javnim mjestima i uvele novčane kazne za prekršioce.

Od 6. maja pušenje u kafićima bit će dozvoljeno samo na terasama, a vlasnici restorana morat će osigurati odvojenu prostoriju za pušače.

U Bosni i Hercegovini još nije usvojena zakonska legislativa koja regulira ovu problematiku, jer naša zemlja nije ratificirala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, sa kojom bi svi naredni zakoni na državnom i entitetskom nivou bili usklađeni.

S druge strane, više od 10.000 članova našeg foruma u anketi koja je povedena od 14. novembra 2007. godine do 04. februara prošle godine podržalo je uvođenje zakona o ograničenoj upotrebi duhana u Bosni i Hercegovini, dok je njih blizu 3.000 bilo protiv.

Slično drugim zemljama u istočnom dijelu Evropskog regiona, i u našoj zemlji pušenje predstavlja jedan od vodećih zdravstvenih problema.

Primjera radi, u Federaciji BiH ima 37,6 posto stalnih pušača u starosnoj grupi od 18 do 65 godina, od čega 29,7 posto čine žene, a 49,2 posto muškarci.

Prema ovim podacima, pušenje predstavlja vodeću bolest među školskom djecom i mladima u Federaciji BiH sa oko 14 posto trenutnih pušača, uzrasta od 13 do 15 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: