{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 6. maja hrvatski kafići i restorani bez pušača

S
4.5.2009. u 20:31
0
29
Od 6. maja hrvatski kafići i restorani bez pušača
0
Od 6. maja hrvatski kafići i restorani bez pušača
U susjednoj Hrvatskoj za dva dana će stupiti na snagu potpuna zabrana pušenja na javnim mjestima, koja će uključivati zabranu konzumiranja cigareta u restoranima i kafićima.
Od novembra se u ovoj zemlji primjenjuje novi Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda, kojim se zabranjuje pušenje u svim odgojnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, dok je zabrana pušenja u kafićima i restoranima nastupila nakon šest mjeseci od prilagođavanja zakona.

Ovim se susjedna Hrvatska pridružila dugoj listi evropskih zemalja koje su zabranile konzumiranje cigareta na javnim mjestima i uvele novčane kazne za prekršioce.

Od 6. maja pušenje u kafićima bit će dozvoljeno samo na terasama, a vlasnici restorana morat će osigurati odvojenu prostoriju za pušače.

U Bosni i Hercegovini još nije usvojena zakonska legislativa koja regulira ovu problematiku, jer naša zemlja nije ratificirala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, sa kojom bi svi naredni zakoni na državnom i entitetskom nivou bili usklađeni.

S druge strane, više od 10.000 članova našeg foruma u anketi koja je povedena od 14. novembra 2007. godine do 04. februara prošle godine podržalo je uvođenje zakona o ograničenoj upotrebi duhana u Bosni i Hercegovini, dok je njih blizu 3.000 bilo protiv.

Slično drugim zemljama u istočnom dijelu Evropskog regiona, i u našoj zemlji pušenje predstavlja jedan od vodećih zdravstvenih problema.

Primjera radi, u Federaciji BiH ima 37,6 posto stalnih pušača u starosnoj grupi od 18 do 65 godina, od čega 29,7 posto čine žene, a 49,2 posto muškarci.

Prema ovim podacima, pušenje predstavlja vodeću bolest među školskom djecom i mladima u Federaciji BiH sa oko 14 posto trenutnih pušača, uzrasta od 13 do 15 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: