Kraljevo
0

Od 1.900 pregledanih objekata 546 nije bezbjedno

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Od 1.900 pregledanih objekata na području Kraljeva oštećenih u zemljotresu koji je pogodio ovaj grad, 546 je preliminarno proglašeno nebezbjednim, saopštio je Štab za vanrednu situaciju.

Od tog broja, kod osam višespratnica utvrđeno je da se nalaze "u stanju loma", odnosno da je isključena mogućnost dalje upotrebe i boravka ljudi.

    Do sada je podneseno više od 5.000 zahtjeva za ocjenu oštećenosti objekata. Poseban tim je pregledao školske objekte i preliminarna ocjena je da je većina u stabilnom stanju i da će uz manje intervencije moći ubrzo da se koristi. 

     Utvrđeno je takođe da je i zgrada Poliklinike u dosta dobrom stanju, pa je direktor Zdravstvenog centra Dragan Arsić najavio da će od ponedjeljka početi normalizacija funkcionisanja opšte medicine i specijalističkih ambulanti. 

      U Dječjem odmaralištu na Goču privremeno je smješteno 38 ljudi, a jedna porodica u selu Drakčići opredijelila se za smještaj u šatoru. Većina građana čiji stanovi i kuće nisu za upotrebu uglavnom se opredjeljuje za smještaj kod rođaka i prijatelja. 

     "U Kraljevo je stiglo 57.000 komada crijepa iz Robnih rezervi za prepokrivanje kuća oštećenih u zemljotresu i  on je  iz skladišta u Adranima za dva časa već razdijeljen mjesnim zajednicama", rekao je član Štaba za vanredne situacije Branko Kaplarević. 

     Prema njegovim riječima, novi šleperi pristižu redovno i odmah se distribuiraju. "Međutim, potrebe su ogromne. U ovom trenutku imamo i 50 tona cementa i šleper i po blokova", kaže on. 
     Načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Goran Nikolić rekao je da se trenutno natkriva Arhiv, što je iz opravdanih razloga prioritet, a neke manje sanacije su već završene.