Postignut dogovor
0

Obustavljen štrajk u Hrvatskoj

FENA
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Predstavnici hrvatske Vlade i sindikata javnih službi noćas iza ponoći nakon maratonskih pregovora parafirali su sporazum o platama, nakon čega su sindikati obustavili štrajk u javnim službama.

Sporazumom se uređuje zadovoljavajuća cijena rada za 180 hiljada zaposlenih u javnim službama, ocijenili su sindikalci, a njegove se odredbe primjenjuju i na 60 hiljada državnih službenika.

Nakon parafiranja sporazuma sindikati obustavljaju sve štrajkaške aktivnosti, te odustaju od proteste koji su najavili na Trgu bana Jelačića u subotu, 16. maja.

Svih osam sindikata će u roku 30 dana provesti referendum među članstvom o prihvaćanju sporazuma te će ga, u slučaju većinske podrške članova, i potpisati, a ako odgovor bude negativan morat će ponovno započeti pregovore s vladom, rekli su sindikalni čelnici na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Po sporazumu će se plate javnih službenika od 1. maja 2010. uskladiti s inflacijom, a povišica od šest posto, koju im je vlada ukinula zbog krize, bit će im vraćena nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za dva posto.

To znači da ćemo tih šest posto najvjerojatnije dobiti nazad u trećem ili četvrtom kvartalu 2010. godine, rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

U 2011. godini plaće će se usklađivati u dva navrata kako bi se, najkasnije do 31. decembra, vratio njihov paritet s platama u gospodarstvu iz 2008. godine. S obzirom da su plate javnih službenika od tada doživjele veći pad, to će vraćanje pariteta značiti veći izdatak za državni proračun, rekao je Ribić.

Nakon toga će od 2012. do 2016. godine plate u javnim službama pratiti rast plata u zemlji, uvećano za postotak o kojem će se pregovarati svake godine, kako bi se 2016. ostvarila ciljana cijena rada - da se plaća VSS početnika u javnim službama izjednači s prosječnom platom u gospodarstvu.

Na pitanje koliko će milijardi kuna "težiti" takav sporazum Ribić je odgovorio kako se "ne radi o milijardama koje bi srušile javne finansije" već o jedan do dva posto udjela u proračunu.

Potpredsjednica vlade Jadranka Kosor istakla je da se u preambuli sporazuma najavljuje donošenje zakona kojim će se uskladiti plate u lokalnoj upravi i samoupravi s platama u državnim i javnim službama, kao i obuzdati plate u državnim poduzećima.

Pozvala je sindikate da sudjeluju u reformama javnog i državnog sektora, u sklopu kojih će vlada utvrditi gdje ima viška zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama.

Time su završili dvodnevni iscrpljujući pregovori, koji su ukupno trajali više od 26 sati, kao i štrajk koji je započeo jučer u sistemu obrazovanja i znanosti, a trebao se nastaviti danas priključivanjem sindikata zdravstva, socijalne skrbi i kulture.

Sindikati državnih službi nisu sudjelovali u štrajku i pregovorima, budući da su već ranije potpisali sporazum s vladom kojim su pristali na smanjenje plata za šest posto, ali bez osiguravanja povoljnih uslova u kojima će im plate rasti.

Uprkos tome državni službenici će se okoristiti aktivnostima sindikata javnih službi, pa im je čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek na konferenciji za novinare ironično zahvalila na "adekvatnom sudjelovanju" te zaključila: "Mi radimo, a oni će uživati".