Srbija
0

Obustava aukcije za sva preduzeća iz bivše SFRJ

FENA
Srbijanska Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja odlučili su da do daljnjega obustave prodaje društvenih preduzeća čije je sjedište na teritoriji bilo koje od bivših republika SFRJ, saopćeno je u četvrtak iz Agencije za privatizaciju.

Agencija je navela da se odluka ne odnosi samo na preduzeća čije je sjedište u Sloveniji, kako su pojedini mediji prenijeli, već na sva preduzeća čije je sjedište u bivšim republikama SFRJ.

"Nakon dodatnih konsultacija sa stručnjacima za sukcesiju na prostoru bivše SFRJ, agencija i ministarstvo će donijeti konačnu odluku o daljnjem postupanju u vezi s ovim preduzećima, kojih u portfelju Agencije za privatizaciju ima oko 130", navedeno je u saopćenju.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađen Dinkić izjavio je ranije u četvrtak da će se do daljnjega obustaviti aukcijske prodaje preduzeća s osnivačkim kapitalom bivših republika SFRJ.

Prema njegovim riječima, ta odluka je donijeta jer je uredba donijeta za vrijeme mandata tehničke vlade kada i nije neka velika pažnja posvećena njenom sadržaju, prenio je Tanjug.

"Tražio sam da se s ekspertima za sukcesiju urade dodatne analize i konsultacije kako bismo donijeli konačnu odluku da li ćemo nastaviti s primjenom uredbe ili ćemo je mijenjati ili staviti izvan snage", rekao je Dinkić.